Отидете към основна версия

6 211 265

BILD: Зеленски направи шокиращо изказване в Брюксел, поиска ядрени оръжия

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • володимир зеленски-
  • зеленски-
  • ядрени оръжия-
  • ядрена война-
  • владимир путин-
  • путин-
  • брюксел

Зеленски каза, че сигурността на Украйна може да бъде гарантирана или чрез членство в НАТО, или чрез ядрени оръжия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският президент Володимир Зеленски е поискал от западните страни да предоставят ядрени оръжия на Украйна, предаде германският в. BILD.

Кореспондентът на изданието посочва, че това изявление на Зеленски е било „удар“ и „шок“ за западните журналисти. Украинският лидер в момента е в Брюксел, където представя на западните лидери своя план за победа в пълномащабната войната, която Русия започна през 2022 г.

Зеленски каза, че сигурността на Украйна може да бъде гарантирана или чрез членство в НАТО, или чрез ядрени оръжия, предаде BILD. Украинските власти наистина сериозно обмислят възможността за възстановяване на запасите от ядрено оръжие.

Припомня се и подписването на Меморандума от Будапеща от 1994 година, който беше погазен от Русия. На 5 декември 1994 година Великобритания, САЩ и Русия подписват меморандум за гаранциите на сигурността във връзка с присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядреното оръжие. Украйна се отказва от ядрения си арсенал и в замяна получава гаранции за сигурност от Москва, които по-късно биват нарушени.

За първи път Зеленски говори открито за възможността Украйна да получи ядрени оръжия. Към днешна дата НАТО не е дала конкретен срок на Киев за присъединяване към Алианса. Според експерти на Запад се забелязва умора от войната и нито една столица не иска да рискува пряка война срещу Руската федерация.

Президентът на Украйна Зеленски заяви по-рано днес, че страната му ще продължи да се сражава срещу руските нашественици, дори ако западните съюзници на Киев не се съгласят да подкрепят неговия план за победа, предаде агенция "Ройтерс". Зеленски, който е на посещение в Брюксел, за да представи плана си пред лидерите на ЕС, каза още, че Киев ще продължи с подготовката си за втора среща на върха за мир. По думите му украинското разузнаване има информация, че севернокорейски офицери вече са били разположени в украинските територии, окупирани от Русия. Северна Корея се подготвя да изпрати общо 10 000 военнослужещи, които да се сражават срещу Украйна, добави Зеленски.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 69 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: