Отидете към основна версия

505 6

Ще се проведе среща за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово на 24 октомври в Брюксел

  • косово-
  • сърбия-
  • нормализиране на отношенията-
  • среща-
  • брюксел

Специалният пратеник на ЕС Мирослав Лайчак ще води преговорите с главните преговарящи от двете страни

Снимкa: Shutterstock

Специалният пратеник на ЕС за диалога Белград – Прищина, Мирослав Лайчак, ще организира среща с главните преговарящи на Сърбия и Косово за нормализиране на отношенията между двете страни на 24 октомври в Брюксел, предаде Косовското радио и телевизия, позовавайки се на добре запознати с въпроса източници от ЕС, цитирано от БТА.

Според източниците от ЕС целта на срещата между Лайчак, сръбския преговарящ Петър Петкович и косовския представител Бесник Бислими е да бъдат обсъдени начините за напредък в диалога, със специален акцент върху необходимостта от прилагане на споразумението за пътя към нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово.

Въпреки че поканата е изпратена до страните и изглежда, че те са потвърдили присъствието си, срещата между Бислими и Петкович остава несигурна, отбелязва Косовското радио и телевизия.

Последната среща на ниво главни преговарящи се проведе на 17 септември в Брюксел, когато Бислими и Петкович се срещнаха поотделно с Лайчак, но не проведоха тристранна среща.

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Белград и Прищина водят диалог за нормализиране на отношенията си под егидата на ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини