Отидете към основна версия

6 794 270

Зеленски постави ултиматум на НАТО

  • украйна-
  • ултиматум-
  • нато-
  • зеленски-
  • владимир путин-
  • путин-
  • володимир зеленски-
  • война-
  • ядрени оръжия-
  • сащ-
  • марк рюте

Пред Киев има два избора: влизане в НАТО или ядрен арсенал. Украинският лидер все пак подчерта, че би предпочел страната му да бъде приета в НАТО.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският президент Володимир Зеленски по време на посещението си в Брюксел постави ултиматум на НАТО – или да приеме Украйна, или тя да се сдобие с ядрени оръжия, пише focus.de.

Първо вестник BILD предаде, че Зеленски открито е заявил, че Украйна може да спечели войната с ядрен арсенал, което изказване е било шокиращо за западните журналисти. По-късно от канцеларията на Зеленски отрекоха той да е казвал това.

Според POLITICO обаче Зеленски е казал именно това – пред Киев има два избора: влизане в НАТО или ядрен арсенал. Украинският лидер все пак подчертава, че би предпочел страната му да бъде приета в НАТО, нещо, което Алиансът до момента не може да обещае (с конкретна дата) на Киев.

Оцеляването на Украйна може да бъде гарантирано само чрез присъединяване към НАТО или предоставяне на Киев на ядрени оръжия, каза президентът Зеленски. Зеленски припомни, че страната му се е съгласила да се откаже от съветските ядрени оръжия, съхранявани на нейна земя, в замяна на гаранции за сигурност от Русия, Съединените щати и Обединеното кралство съгласно Меморандума от Будапеща от 1994 г.

„Кой се отказа от ядрени оръжия? Всички те? Не Украйна. Кой се бие днес? Украйна“, добави Зеленски. „Или Украйна ще има ядрени оръжия и това ще бъде нашата защита, или трябва да имаме някакъв съюз. Освен НАТО днес не познаваме ефективни съюзи“, каза още Зеленски. Focus.de определя изказването му като ултиматум.

„Страните от НАТО не са във война. Всички хора са живи в страните от НАТО. И слава богу. Затова избираме НАТО. Не ядрени оръжия“, каза Зеленски. По-късно украинският лидер изясни на пресконференция с генералния секретар на НАТО Марк Рюте, че „ние не създаваме ядрени оръжия. Имах предвид, че днес за нас няма по-силна гаранция за сигурност от членството в НАТО“.

Киев трябва да получи одобрението на всички 32 членки на НАТО, за да се присъедини, но проруският словашки премиер Роберт Фицо обеща да блокира присъединяването на Украйна, докато е на поста. Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан, чиито отношения със Зеленски са нестабилни, също определи плана за победа на Украйна като „повече от плашещ“.

Много членки като Полша и балканските държави подкрепят плана, но някои страни като Словакия и Унгария изразиха загриженост и биха могли да блокират присъединяването, съобщава Newsweek. Генералният секретар на НАТО Марк Рюте също остана предпазлив по време на срещата и подчерта, че много политически и военни въпроси все още трябва да бъдат изяснени предварително. Колебанието произтича, наред с други неща, от опасения за провокиране на голяма конфронтация с руския президент Владимир Путин , който заплаши НАТО с „катастрофални последици“. Newsweek също посочва, че в Брюксел Украйна е отправила ядрен ултиматум към НАТО. Зеленски каза, че е казал на Тръмп наскоро, че Украйна или ще се присъедини към „някакъв съюз“, или ще бъде „принудена да търси ядрени оръжия“, добавяйки, че не знае за по-силен вариант от НАТО. „Вярвам, че Тръмп ме чу и каза, че това е честен аргумент“, каза Зеленски.

По време на визитата си в Брюксел Зеленски представи на западните страни своя „план за победа“. Думите му бележат рязка ескалация в натиска на Киев за гаранции за сигурност на фона на войната с Русия, която Путин започна на 24 февруари 2022 г. Зеленски даде да се разбере, че подкрепата на НАТО е от решаващо значение за оцеляването на Украйна. През последните месеци Украйна увеличи усилията си да осигури повече подкрепа от Запада. Въпреки че страните-членки на НАТО предоставят военна помощ, разузнаване и финансова подкрепа, те досега не са предложили пълноправно членство на Украйна, припомня Newsweek.

Потенциалният стремеж на Украйна да се сдобие с ядрени оръжия бележи значително отклонение от предишната ѝ отбранителна политика. След разпадането на Съветския съюз Украйна наследи един от най-големите ядрени арсенали в света.

Въпреки това през 1994 г. тя се съгласи да се откаже своите ядрени запаси съгласно Будапещенския меморандум в замяна на гаранции за сигурност от Запада, включително Русия. Москва обаче грубо наруши това споразумение, нападайки Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 87 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: