Отидете към основна версия

1 233 39

За безопасното корабоплаване в Черно море! Киев търси подкрепа срещу руските удари по пристанищата

  • зърнена сделка-
  • украйна-
  • русия-
  • зърно-
  • черно море

Черноморската зърнена инициатива работи около година, докато Русия не се оттегли от споразумението през юли 2023 г., заявявайки, че разпоредбите на споразумението не се изпълняват

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският външен министър Андрий Сибига заяви, че той и турският президент Реджеп Тайип Ердоган са обсъдили безопасното корабоплаване в Черно море, предава "Ройтерс".

"Предадох интереса на Украйна към по-нататъшно развитие на сътрудничеството между Украйна и Турция, особено в областта на отбраната", написа Сибига в социалната платформа X.

"Аз също така подчертах важността на осигуряването на свобода на корабоплаването в Черно море. Обсъдихме и начини за всеобхватен, справедлив и траен мир."

Сибига по-рано призова за подкрепа за спиране на засилените руски удари по украинската черноморска пристанищна инфраструктура в коментари, направени по време на посещение в Турция в понеделник.

Той каза, че подобни удари през последните седмици са повредили четири цивилни кораба.

Турция предложи да действа като посредник за прекратяване на войната в Украйна и се опита да поддържа добри връзки както с Москва, така и с Киев.

"Ние виждаме полза от това отново да обсъждаме инициативи, които биха могли да служат на мира, като зърнената сделка в Черно море", каза турският външен министър Хакан Фидан, имайки предвид сделката за разрешаване на черноморския износ от пристанищата на Украйна, в която Турция бе посредник.

"Обсъдих това и с моя колега, ние се възхищаваме на положителната позиция на Украйна по този въпрос.

Черноморската зърнена инициатива работи около година, докато Русия не се оттегли от споразумението през юли 2023 г., заявявайки, че разпоредбите на споразумението не се изпълняват.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: