Отидете към основна версия

1 017 19

Тръмп печели все повече испаноговорящи избиратели

  • тръмп-
  • доналд тръмп-
  • камала харис-
  • сащ-
  • белият дом

Испаноговорящите избиратели - най-бързо нарастващият сегмент от населението на САЩ, досега са били силно ориентирани към демократите

Снимка: БГНЕС/ EPA

Републиканецът Доналд Тръмп почти е заличил отдавнашното предимство на демократите пред републиканците - това, че досега те се ползваха с по-голямо доверие сред испаноговорящите мъже, показва допитване на Ройтерс/Ипсос, цитиран от агенция Ройтерс, предаде БТА.

Бившият президент Тръмп вече изостава от вицепрезидентката Харис само с 2 пункта сред испаноговорящите мъже - 44% на 46% - в сравнение с изоставането му от 19 пункта спрямо демократа Джо Байдън по същото време през 2020 г. Това сочи анализ на повече от 15 000 отговора на допитвания на Ройтерс/Ипсос, проведени до 21 октомври и през същия период на 2020 г.

Напредъкът на Тръмп се компенсира от увеличената подкрепа за Харис сред белите жени, като по този показател Харис има минимална преднина пред Тръмп - 46% срещу 43%, показва най-ново социологическо проучване на Ройтерс/Ипсос, проведено в периода 16-21 октомври.

Испаноговорящите избиратели (мъже и жени, взети заедно) - най-бързо нарастващият сегмент от населението на САЩ, досега са били силно ориентирани към демократите в повечето президентски избори от 70-те години насам, но Тръмп е постигнал значителен напредък. Анализът на най-новото социологическо проучване на Ройтерс/Ипсос показва, че Тръмп има подкрепата на 37% от регистрираните латиноамерикански избиратели, което е повече от 30% за същото време през 2020 г. Харис има 51% подкрепа в сравнение с Байдън, който получи подкрепата на 54% от латиноамериканските избиратели години по-рано. Допустимата грешка е между 2 и 6 пункта.

В крайна сметка Тръмп печели 38% от гласовете на латиноамериканците през 2020 г., с 21 пункта по-малко от спечелените от Байдън, но все пак това тогава беше най-големият дял сред тях в полза на кандидат републиканец, откакто президентът Джордж Буш-младши спечели 44% през 2004 г., сочи анализът на екзитпола за 2020 г., направен от "Пю рисърч" и архивни данни, събрани от "Америкън ентерпрайз инститют".

Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.

Свързани новини