Отидете към основна версия

2 115 106

Русия разработва биологични оръжия в огромна лаборатория до Москва?

  • украйна-
  • биологични оръжия-
  • русия-
  • москва-
  • сергиев посад-6-
  • война-
  • сателитни снимки-
  • лаборатория-
  • биолаборатория

Изграждането на нови лаборатории в базата "Сергиев Посад-6" се следи отблизо от американските разузнавателни агенции

Снимка: Shutterstock

В голяма военна база, известна още от времето на Студената война, Русия разработва биологични оръжия, предаде The Washington Post, позовавайки се на сателитни снимки.

Обектът, известен като Сергиев Посад-6, в миналото е бил известен като основен изследователски център за биологични оръжия, включително с експерименти с вирусите, причиняващи едра шарка, ебола и хеморагични трески. В продължения на десетилетия базата не беше активна, но след руската инвазия в Украйна това се промени.

Няколко месеца, след като Русия извърши пълномащабна инвазия в Украйна през 2022 г., сателитни изображения заснеха необичайна дейност в тайното военно изследователско съоръжение, сгушено сред брезовите гори североизточно от Москва.

Сателитни изображения през последните две години показват строителни превозни средства, които реновират старата лаборатория от съветската епоха и правят първа копка на 10 нови сгради, като няколко от тях носят отличителни белези на биологични лаборатории, предназначени за изключително опасни патогени.

Няма признаци, че подобни оръжия са използвани в Украйна, но изграждането на нови лаборатории в Сергиев Посад-6 се следи отблизо от американските разузнавателни агенции и експерти по биологични оръжия на фона на притеснения относно намеренията на Москва.

Мерките за сигурност в тази руска база са драконовски. Лабораториите от съветската епоха в съоръжението Сергиев Посад-6 имаха „много сигурна система за обработка на въздуха“, за да предпазят патогените от „бягство“, посочват експерти. Електроцентрала, независима от местната енергийна инфраструктура, е от решаващо значение за поддържане на температурата и циркулацията на въздуха. Именно такава в момента е създадена в базата.

Американски служители и експерти по контрол на оръжията, отбелязвайки секретността около военното съоръжение, казват, че са притеснени как Русия възнамерява да използва новите лаборатории. Служители на разузнаването и експерти по биозащита казват, че е невъзможно да се каже от сателитни снимки дали Русия планира да проведе изследвания на нападателни биооръжия.

Биологичните и химическите оръжия са забранени от международните договори, но Москва изглежда предупреждава противниците си, че може да използва неконвенционални оръжия, ако бъде принудена. Владимир Путин вече заплаши Украйна и западните страни с използването на ядрени оръжия.

Бившият руски президент Борис Елцин призна през 1992 г., че Съветският съюз е изградил арсенал за биологични оръжия, но Кремъл по-късно отрече изявлението, настоявайки, че такива оръжия никога не са били произвеждани.

Има доказателства, че на фронта в Украйна руската армия е използвала химически оръжия. Освен това руските служби използваха такива и при отравянето на Скрипал и Навални, врагове на режима на Путин.

Москва често обвинява Съединените щати и техните съюзници в заговор за използване на биологични оръжия срещу руснаците, без доказателства. Съединените щати прекратиха производството на биологични и химически оръжия през 1969 г. и завършиха унищожаването на своите запаси от биологични оръжия от Студената война под граждански надзор през 1972 г.

Една от руските военни части, която оперира в Сергиев Посад-6, е под санкциите на САЩ за предполагаемо участие в незаконна оръжейна дейност, включително подпомагане на разработването на химически оръжия, използвани при опита за убийството на Скрипал. Според американските служби руските учени може наистина да вярват, че заплахата (САЩ и НАТО да произвеждат такива оръжия) съществува и следователно да се чувстват оправдани да създават и тестват нови оръжия.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания