Отидете към основна версия

2 066 92

Лукашенко: Зеленски не съжалява украинците

  • лукашенко-
  • зеленски-
  • беларус-
  • украйна-
  • граждани

Надделяват амбициите на украинския президент

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че Владимир Зеленски не съжалява украинците, неговите амбиции надделяват, така че той не е съгласен да прекрати конфликта.

„Не го е грижа за това (хората на Украйна), въз основа на поведението му. Явно амбициите са се наложили. Но тук не е мястото за амбиция. Затова наистина не е жалко“, каза Лукашенко пред журналиста от VGTRK Павел Зарубин в кулоарите на срещата на върха на БРИКС в Казан, отговаряйки на въпрос за перспективите за прекратяване на конфликта в Украйна.

Лукашенко отбеляза, че завършването на военните операции вече зависи „не от колективния Запад, а от самия Владимир Зеленски“. „Наскоро, когато се срещнах със западни представители, разбрах, че те искат мир, но не могат да оказват натиск върху Зеленски. Защото беше обещано, че няма да има натиск, ще има всякаква подкрепа”, каза държавният глава.

Според президента ситуацията се променя всеки ден, „днес тя е сериозно в полза на Русия“. Говорейки за ситуацията в района на Курск, Лукашенко отбеляза, че „там са загинали много украинци“. „И, разбира се, не е лесно за руснаците. Няма смисъл да се избиваме. А на основната линия напредъкът е много сериозен“, добави той.

Лукашенко отбеляза, че стратегията на руския президент Владимир Путин - стъпка по стъпка, спокойно напредване - е имала ефект, откъдето идват и лозунгите на Зеленски, които той нарича „план за победа“.

16-ата среща на върха на БРИКС, която е ключово събитие от председателството на Руската федерация в асоциацията, се проведе в Казан от 22 до 24 октомври. На втория ден от срещата участниците приеха Казанската декларация. Сред основните теми на документа са развитието на асоциацията, позицията по глобалните проблеми и разрешаването на регионални кризи, включително в Украйна и Близкия изток. Групата BRICS е създадена през 2006 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай, а Южна Африка се присъедини през 2011 г. На 1 януари 2024 г. Египет, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия и Етиопия се присъединиха към асоциацията.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: