Отидете към основна версия

27 Октомври, 2024 18:58, обновена 27 Октомври, 2024 18:58 1 465 19

Управляващата в Япония коалиция губи мнозинството си в долната камара на парламента

  • япония-
  • избори-
  • парламент-
  • власт-
  • смяна

В азиатската страна днес се проведоха предсрочни избори

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Управляващата в Япония коалиция губи мнозинството си в долната камара на парламента на произведените днес в страната предсрочни избори, предаде Ройтерс, като се позова на обществената телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от БТА.

При вече разпределени 90 процента от местата в долната камара на японския парламент десноцентристката Либерално-демократическа партия на новия премиер Шигеру Ишиба, който зае поста в началото на този месец, и по-малкият й коалиционен партньор - партия "Комейто", ще имат общо 192 депутати в 465-членната Камара на представителите. Това е най-лошият резултат на двете партии от 2009 г., когато те загубиха за кратко властта.

Основната опозиционна сила - левоцентристката Конституционна демократическа партия, вече си е осигурила 135 депутатски места - доста повече от 92-те, които има сега.

По-рано допитвания тип екзитпол вече загатнаха, че управляващата коалиция в Япония е на път да загуби мнозинството си в долната камара на парламента.

Избирателите наказаха японския премиер заради инфлацията и скандал с финансирането на неговата партия, отбелязва Ройтерс.

"Тези избори бяха много трудни за нас", призна с мрачен вид Ишиба по телевизията.

Изходът от гласуването увеличава несигурността около състава на следващото правителство и перспективите пред четвъртата по големина икономика в света. Резултат може да тласне партиите към сложни сделки, които потенциално да доведат до политическа нестабилност в Япония, в момент когато страната изпитва икономически затруднения, а обстановката в Източна Азия в областта на сигурността е напрегната, посочва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: