Отидете към основна версия

893 27

Трима убити при руски обстрел в Херсон

  • украйна-
  • русия-
  • херсон-
  • жертви

Москва и Киев се обвиниха взаимно в стрелба по цивилни

Снимка: Кметство на Суми

Цивилен гражданин загина при обстрел на Днепровски район в Херсон, съобщи началникът на херсонската служба за оказване на медицинска помощ на бежанците Роман Мрочко, съобщи Укринформ, цитирана от БТА.

"Стана известно за още една жертва в Херсон. В резултат на вражески обстрел на Днепровски район на града 61-годишен мъж е получил наранявания, несъвместими с живота“, пише Мрочко.

Той добави, че днес окупаторите са убили общо трима души в Херсон.

Двама цивилни бяха убити днес в южната част на Херсонска област в Украйна, която е разделена от фронтовата линия и редовно е подлагана на руски артилерийски обстрел, удари с безпилотни самолети и ракети, съобщи областният управител.

Възрастен мъж е бил убит, след като върху него дрон е хвърлил експлозиви.Друг мъж е убит от артилерийски огън, съобщи губернаторът Олександър Прокудин в Teлеграм.

Президентът Володимир Зеленски днес заяви, че Русия е използвала срещу страната му повече от 1100 управляеми въздушни бомби, 560 атакуващи дронове и около 20 ракети през изминалата седмица, предаде Ройтерс.

"Русия не спира в терора си срещу Украйна. Ежедневна агресия срещу нашия народ, нашите градове и села. Удари с различни видове оръжия“, заяви в Телеграм Зеленски, който призова съюзниците на Киев да засилят натиска върху Москва.

Междувременно военнослужещи от Южната група войски съобщиха на ТАСС, че най-малко шестима цивилни жители на Часов Яр са били убити от украински безпилотен самолет при опит да напуснат града в посока Руската федерация. Руските военни съобщиха, че групата цивилни граждани първо е била подложена на минометен и артилерийски огън, а след това е била атакувана с помощта на безпилотни летателни апарати.

Само един човек от групата е оцелял след украинските удари, посочва ТАСС.

Главната прокуратура на Украйна съобщи днес, че е започнала разследване на възможна стрелба, приписвана на руската армия, по цивилни граждани в източен град, който е арена на сражения между силите на Киев и Москва, предаде Франс прес.

Прокуратурата съобщи, че разследва "стрелба по цивилен автомобил" и възможни "убийства на цивилни" в Селидово, Донецка област.

Прокурорите обясниха, че базират действията си на разследване, проведено въз основа на видеоклип, публикуван от канал в Telegram, свързан с украинската армия, чиято автентичност не можа да бъде проверена веднага от АФП, както и на съобщения в пресата.

В четвъртък руските войници 4предполагаемо са стреляли с автоматично оръжие по цивилен автомобил в града", заявиха от прокуратурата.

Вътре са се намирали двама цивилни, като единият от тях е бил ранен, преди да бъде спасен от украински войници, посочва източникът.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: