Отидете към основна версия

2 836 39

Ще остане ли България неуправляема? Чужди медии за изборите

  • дпс-
  • чужди медии-
  • бойко борисов-
  • възраждане-
  • герб-
  • делян пеевски-
  • избори

Политическа безизходица, застой, неуправляемост и апатия – с тези черти международните медии характеризират ситуацията в България

Снимка: БГНЕС

Апатичните гласоподаватели отново се обръщат към Борисов, а политическата безизходица продължава, пише „Политико“ по повод резултатите от поредните предсрочни избори в България. Както посочва изданието, партията на бившия министър-председател Бойко Борисов се класира начело, но отново няма ясно мнозинство за съставяне на правителство.

Застой в България

"Политико" цитира политолога Даниел Смилов с думите: „Един от основните политически парадокси през последните години е, че (почти) всички са убедени в корупцията на определени лица, но те продължават да са начело на парламента и да печелят политически избори“.

Заглавието на германската обществена медия MDR е „Застой в България“ - там се посочва, че заради трайната политическа криза България е на път да загуби милиарди евро от европейските фондове. Медията припомня, че за България до 2027 година са предвидени 12,3 милиарда евро от помощите, свързани с пандемията, от които до момента страната е получила само една четвърт. Отбелязано е още, че политическата криза е благодатна почва за популистките формации, които в последните години никнат като гъби след дъжд. MDR пише, че единственото, за което копнеят хората в България, е изход от задънената улица.

Формирането на правителство отново е под въпрос

Австрийската медия ORF информира своята аудитория, че България е изправена пред ново трудно търсене на правителство. Само че и след седмите избори за по-малко от четири години сформирането на стабилно управляващо мнозинство за пореден път е под въпрос.

Австрийската медия пише, че още не се знае каква е вероятността за нова коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ, а наблюдателите очакват по-скоро още едно трудно търсене на жизнеспособно управляващо мнозинство. ORF цитира Бойко Борисов, че „хората искат правителство, стабилност и сигурност”, а според медията това сигнализира готовност за сътрудничество с утвърдените партии. Самият Борисов подчерта, че е готов за разумни компромиси, но в рамките на предизборната програма на неговата партия, допълва медията.

Ползите извлича "Възраждане

От политическата криза ползи извлича най-вече дясноконсервативната „Възраждане“, която междувременно успя да се утвърди трайно в политическия ландшафт. ORF цитира управителя на социологическата агенция „Маркет линкс“ Добромир Живков, според когото влиянието на „Възраждане“ расте толкова много, че партията се превръща в потенциален партньор на ГЕРБ. В същото време обаче Борисов призна, че „неговите партньори в Брюксел и Вашингтон няма да допуснат такъв сценарий“, е казал Живков пред Франс Прес.

Експертът смята, че политическата ситуация в България може да бъде повлияна и от изборите в САЩ - евентуална победа на Тръмп и неговата „снизходителност към корупцията“ биха могли да проправят и пътя за съюз между ГЕРБ и санкционирания от САЩ и Великобритания Делян Пеевски, лидер на ДПС-Ново начало.

Европейският курс е заложен на карта

Германският „Ди Велт“ отбелязва, че изборите в България не са внесли никаква яснота, а курсът спрямо Русия и европейските партньори е заложен на карта. Изданието пише, че в изборната вечер Борисов е заявил готовност за преговори с всички партии освен с „Възраждане“, но е много вероятно той да не намери коалиционни партньори, с които да формира управляващо мнозинство.

Отново сме на същото място и чакаме да видим дали ГЕРБ и ПП-ДБ ще могат да се споразумеят - цитира германското издание думите на анализатора Андрей Райчев, казани по българската телевизия.

България остава неуправляема?

Швейцарският „Базлер Цайтунг“ задава въпроса „Ще могат ли съперниците да се обединят (ГЕРБ и ПП-ДБ- б.р.) или изборната спирала ще продължи?“. Изданието цитира социолога Първан Симеонов, който отбелязва, че сформирането на ново правителство ще бъде много трудно както математически, така и политически. А заместник-директорката на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева посочва пред ДПА, че още едни избори само ще утвърдят имиджа на България като неуправляема страна.

Биляна Михайлова редактор

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: