28 Октомври, 2024 14:11 2 490 39

Ще остане ли България неуправляема? Чужди медии за изборите

  • дпс-
  • чужди медии-
  • бойко борисов-
  • възраждане-
  • герб-
  • делян пеевски-
  • избори

Политическа безизходица, застой, неуправляемост и апатия – с тези черти международните медии характеризират ситуацията в България

Ще остане ли България неуправляема? Чужди медии за изборите - 1
Снимка: БГНЕС

Апатичните гласоподаватели отново се обръщат към Борисов, а политическата безизходица продължава, пише „Политико“ по повод резултатите от поредните предсрочни избори в България. Както посочва изданието, партията на бившия министър-председател Бойко Борисов се класира начело, но отново няма ясно мнозинство за съставяне на правителство.

Застой в България

"Политико" цитира политолога Даниел Смилов с думите: „Един от основните политически парадокси през последните години е, че (почти) всички са убедени в корупцията на определени лица, но те продължават да са начело на парламента и да печелят политически избори“.

Заглавието на германската обществена медия MDR е „Застой в България“ - там се посочва, че заради трайната политическа криза България е на път да загуби милиарди евро от европейските фондове. Медията припомня, че за България до 2027 година са предвидени 12,3 милиарда евро от помощите, свързани с пандемията, от които до момента страната е получила само една четвърт. Отбелязано е още, че политическата криза е благодатна почва за популистките формации, които в последните години никнат като гъби след дъжд. MDR пише, че единственото, за което копнеят хората в България, е изход от задънената улица.

Формирането на правителство отново е под въпрос

Австрийската медия ORF информира своята аудитория, че България е изправена пред ново трудно търсене на правителство. Само че и след седмите избори за по-малко от четири години сформирането на стабилно управляващо мнозинство за пореден път е под въпрос.

Австрийската медия пише, че още не се знае каква е вероятността за нова коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ, а наблюдателите очакват по-скоро още едно трудно търсене на жизнеспособно управляващо мнозинство. ORF цитира Бойко Борисов, че „хората искат правителство, стабилност и сигурност”, а според медията това сигнализира готовност за сътрудничество с утвърдените партии. Самият Борисов подчерта, че е готов за разумни компромиси, но в рамките на предизборната програма на неговата партия, допълва медията.

Ползите извлича "Възраждане

От политическата криза ползи извлича най-вече дясноконсервативната „Възраждане“, която междувременно успя да се утвърди трайно в политическия ландшафт. ORF цитира управителя на социологическата агенция „Маркет линкс“ Добромир Живков, според когото влиянието на „Възраждане“ расте толкова много, че партията се превръща в потенциален партньор на ГЕРБ. В същото време обаче Борисов призна, че „неговите партньори в Брюксел и Вашингтон няма да допуснат такъв сценарий“, е казал Живков пред Франс Прес.

Експертът смята, че политическата ситуация в България може да бъде повлияна и от изборите в САЩ - евентуална победа на Тръмп и неговата „снизходителност към корупцията“ биха могли да проправят и пътя за съюз между ГЕРБ и санкционирания от САЩ и Великобритания Делян Пеевски, лидер на ДПС-Ново начало.

Европейският курс е заложен на карта

Германският „Ди Велт“ отбелязва, че изборите в България не са внесли никаква яснота, а курсът спрямо Русия и европейските партньори е заложен на карта. Изданието пише, че в изборната вечер Борисов е заявил готовност за преговори с всички партии освен с „Възраждане“, но е много вероятно той да не намери коалиционни партньори, с които да формира управляващо мнозинство.

Отново сме на същото място и чакаме да видим дали ГЕРБ и ПП-ДБ ще могат да се споразумеят - цитира германското издание думите на анализатора Андрей Райчев, казани по българската телевизия.

България остава неуправляема?

Швейцарският „Базлер Цайтунг“ задава въпроса „Ще могат ли съперниците да се обединят (ГЕРБ и ПП-ДБ- б.р.) или изборната спирала ще продължи?“. Изданието цитира социолога Първан Симеонов, който отбелязва, че сформирането на ново правителство ще бъде много трудно както математически, така и политически. А заместник-директорката на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева посочва пред ДПА, че още едни избори само ще утвърдят имиджа на България като неуправляема страна.

Биляна Михайлова редактор


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    27 15 Отговор
    Всички партии чакат да видят кой ще е новият господар -Тръмп, Путин или Ердоган?

    Коментиран от #6

  • 2 Дидо е краля на мошенниците

    25 9 Отговор
    Всички контра на ГЕРБ
    и на следващите избори много по-голяма активност
    а ГЕРБ на трески.
    Стрижи ги Дидко покажи им че си мъж
    не изтървай момента хванал си ги на прикецнец
    сега е момента да станеш нацйонален герой.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    45 3 Отговор
    България никога не е била неуправляеми. Просто управлението най-често е отвън и скрито❗
  • 4 По-добре тъй,

    28 5 Отговор
    Уж "неуправляема",отколкото тия дънери да ни управляват!
  • 5 Голфаровото гоги

    41 5 Отговор
    България е много добре управлявана ама не от държавници а от хрантутници намерили търпелив народ

    Коментиран от #34

  • 6 Интересно

    6 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    това го казва един глас от кенефа.
  • 7 Демократ

    11 19 Отговор
    Оказа се, че и ПП е творение на ДС-КГБ мафията и съгласно сценария целта е постигната. Убит е стремежа на почтените българи държавата ни да се освободи от мафията, чието лице е Бойко Борисов- агент Буда, награден с орден на КГБ за заслуги и да се спаси от завладяната съдебна система. Благодарение на уж компромиса в името на България Гешев ще бъде заменен от Сарафов,който е Гешев 2, Пеевски международно признат бандит беше прегърнат от тях и ДБ и заедно ще разформират България. Ген.Атанасов нали уж беше подал оставка за пореден път пък и той е вечен. Който пададе оставка изчезва от хоризонта. Докато България няма нормален изборен закон за честни избори и честен, професионален парламент и докато не се открие политическо бунище за всички политически боклуци, няма да се оправим. Ще се роят все нови и нови ДС-КГБ мафиотски издънки, чиято задача е да има хаос и беззакония и ще следват инструкциите на Кремъл като копейките и величие. Даже имената на партиите им са пародия като самите тях.

    Коментиран от #12

  • 8 стоян георгиев

    29 5 Отговор
    Няма, бе! Сега ще се сберат всички евроатлантици в едно котило! Това мутрата, шиши, доганя, киро тъпото все хора от сой! Демократи, прависти, морални хора! Всички са одобрени от ембейсито!
  • 9 Да благодарим на Пеевски!

    5 36 Отговор
    Обеща, бори се честно и спечели!
    Единственият некорумпиран, образован с класическо образование!
    Пеевски е Божи дар за нас! Дано да го оценим!
    Дано се съгласи да стане премиер, всички стискаме палци и се молим!

    Коментиран от #14, #36

  • 10 И к'во ?

    27 5 Отговор
    Тя България и сега се управлява : От краварите и турците , от Вашингтон и Анкара .
  • 11 Град Симитли

    9 1 Отговор
    Що, бе?!
    Основните играчи са налице!

  • 12 Евроатлантик

    26 5 Отговор

    До коментар #7 от "Демократ":

    Шшш, няма да говориш така за Боко и Кир4о! И двамата имат 100% от подкрепата на Урсуля и Веберката! Тия ще ни измъкнат от дъното на европа и ще ни заведат в ада на ес!
  • 13 Име

    27 6 Отговор
    Еврейските медии : Про руската ултта-националистическа крайно дясна популистка партия Възраждане! хахаха какво да очакваш от еврейската пропаганда освен лъжи и манипулации

    Коментиран от #39

  • 14 ЕмбейсиТО

    9 5 Отговор

    До коментар #9 от "Да благодарим на Пеевски!":

    Амин!

    Коментиран от #17

  • 15 плюс минус

    29 1 Отговор
    В първите 4 години на своето управление бат Бойко не повиши пенсиите дори с 1 стотинка.
    Замръзнаха, без цените, които се повишаваха.
    Защо не ги индексира?
    Защото Станишев ги бил повишил с 10 процента и бат ни Бойко се ядосал.
    Сега какво ли ще се случи и получи?!

    Коментиран от #21, #30

  • 16 ооооо

    20 2 Отговор
    Чакаме изборите на краварите! после ще умуваме тука
  • 17 На мястото на

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "ЕмбейсиТО":

    паметнка на съветската армия да сложим Статуя на Пеевски, но и това е твърде малко.
  • 18 Пак от същото

    15 1 Отговор
    И по юного, разни мечове и величия, финансирани от олигархичната мафия да ми се правят на популисти и лапнишараните гласуват, много простотия на тая територия, как да има правителство

    Коментиран от #23

  • 19 Гост

    15 0 Отговор
    Много корупция по високото. Нищо не става така. Прояжда всичко.
  • 20 Веселяка

    1 17 Отговор
    Смешници, аз гласувах за Пеевски 🤪 ей така само за майтапа 😆 иначе ми е абсолютно все тая 🤣
  • 21 Ми пак същото

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "плюс минус":

    Нови избори.
  • 22 Среднощен

    12 0 Отговор
    ЗАДКУЛИСИЕ МАФИЯ СА овладял Държавата
  • 23 Е как тъй

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "Пак от същото":

    Ивеленчо обеща да направи държавата рай, само дето не казва как ще го направи и олитата кълват . Подаряват субсидии на селското тарикатче, ама не е луд който яде баницата.

    Коментиран от #32

  • 24 Хьхикйххх

    6 1 Отговор
    Учудващо много лъжи в една кратка статия.
  • 25 Стига внушения малоумни бре

    8 1 Отговор
    България никога не е била неуправляема. Една минута дори.
  • 26 Никой

    12 0 Отговор
    Корпоративния вот победи отново на изборите . С необразован " суверен " така се печелят избори.
  • 27 Ако България неуправляема

    12 0 Отговор
    Какво правим въобще в ЕС и НАТО ? А?
  • 28 България НЕ Е неуправляема

    16 0 Отговор
    А поробена
  • 29 Непряката демокрация е форма на

    15 1 Отговор
    ДИКТАТУРА ! Разберете го хора. !!!! Непряката демокрация е ПАРЛАМЕНТАРНА ДИКТАТУРА !!! Спомнете си какво каза Йордан Цонев: ТЕ(народа) имат единственото право да избират НАС и точка. От там на татък никакви права нямат. НИЕ ще правим каквото си решим и сметнем че ни е изгодно...... ъхъъъ..... А вие това ли желаете да ви питам?
  • 30 Актуална Антена

    1 5 Отговор

    До коментар #15 от "плюс минус":

    За да се вдигнат пенсиите трябва да се вдигнат заплатите, а заплатите ги дават БСП-приватизаторите. Та сега ясно ли е чия партия е ГЕРБ и кой дърпа конците на Бойко
  • 31 Тома

    7 0 Отговор
    Ами то на снимката им личи на тези как им текат лигите за тези милиарди
  • 32 Розовото Пони

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Е как тъй":

    Че накара тези де са гласували за него да копат с мотиката и да садят дървета.
  • 33 Уточнение

    9 0 Отговор
    Брюксел и Вашингтон не са партньори, а господари на Борисов.
  • 34 Може би неизвестен автор

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Голфаровото гоги":

    Аз съм политик продажен! В край ограбен аз живея! Всичко българско и родно ще продам и пропилея!
    Заспал народъ и продал съ за жълти стотинки си заслужава съдбътъ!
    Свободатъ е на върха на копието - май беше го казал Сервантес.
    Сууупичката - ааа - ааа...
  • 35 Ха ха

    2 0 Отговор
    Никакво управление няма да има докато умнокрасивите идиоти са на сцената.Нахалниците винаги искат да командват парада и се чудя и мая,но сигурно нищо чудно няма,всичките им поддръжници са едно котоло крадци и некъдърницш
  • 36 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да благодарим на Пеевски!":

    Чупката бепендал софииски
  • 37 604

    1 0 Отговор
    мъ то има ли наши медии?
  • 38 Чужди медии за България

    3 0 Отговор
    България след Премиерстването на Борисов е пропита от корупция. Съдебната система и Прокуратурата са зависими от правителството и НЕ работят. Икономиката, Образованието и Здравеопазването са в окаяно състояние. Доходите са като в Третия свят, а инфраструктурата е като Лунен пейзаж.!...
  • 39 Казуар

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Име":

    Здравей възрожденец, как си в изолатора..
Новини по държави: