Продължителната и редовна консумация на алкохол е сред основните причини за поява на чернодробни заболявания като цироза, рак и др.
Увреждането на черния дроб често пъти е необратимо, но група китайски учени е открила лек, който може да възстанови този жизненоважен орган от увреждания, свързани с продължителната консумация на алкохол.
Екипът, водени от д-р Юхуа Ванг от Университета по земеделие в Джилин, е открил, че лактобацилите, които са част от пробиотиците и ферментиралите млечни продукти, не само влияят благоприятно на чревната микрофлора, но и възстановяват черния дроб в случай на увреждане, свързано с пиенето.
Резултатите от изследването, публикувано наскоро в изданието Journal of Medicical Food, били получени след експеримент с лабораторни мишки.
Гранулите се състояли от нишесте, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, микрокристална целулоза, малтоза и ферментирала течност от Lactobacillus rhamnosus, която съставлявала 30-50 процента от общото тегло на гранулите.
Резултатите показали, че след осем седмици на хронична консумация на алкохол при мишките, броят на лактобацилите и бифидобактериите намалял, чревното рН се повишило (киселинността намалява) и се наблюдавал прекомерен растеж на патогенни бактерии.
Въвеждането на гранули с Lactobacillus rhamnosus допринесло за възстановяването на чревната микрофлора, намалило натрупването на мазнини и намалило степента на възпаление в черния дроб.
Пробиотичният ефект се проявява в намаляване на броя на грам-отрицателните и увеличаване на броя на грам-положителните бактерии в червата, намаляване на нивото на липополизахарид, инхибиране на производството на триглицериди, свободни мастни киселини и малодиалдехид в черния дроб.
Лактобацилите се срещат в много млечни продукти, като кисело мляко, кефир, ферментирало мляко, извара, заквасена сметана, меки сирена. Те също са част от пробиотиците, които регулират състава на чревната микрофлора и повишават имунитета.
Най-често срещаният щам на лактобацилите, използван в пробиотиците, е Lactobacillus rhamnosus.