Отидете към основна версия

19 196 11

Ето какво възстановява черния дроб след алкохол

  • черен дроб-
  • алкохол-
  • заболяване-
  • увреждане-
  • кисело мляко-
  • лактобацили-
  • полезни бактерии-
  • лекуват

Продължителната консумация на спиртни напитки е една от основните причини за хронични чернодробни заболявания

Снимки: shutterstock

Продължителната и редовна консумация на алкохол е сред основните причини за поява на чернодробни заболявания като цироза, рак и др.

Увреждането на черния дроб често пъти е необратимо, но група китайски учени е открила лек, който може да възстанови този жизненоважен орган от увреждания, свързани с продължителната консумация на алкохол.

Екипът, водени от д-р Юхуа Ванг от Университета по земеделие в Джилин, е открил, че лактобацилите, които са част от пробиотиците и ферментиралите млечни продукти, не само влияят благоприятно на чревната микрофлора, но и възстановяват черния дроб в случай на увреждане, свързано с пиенето.

Резултатите от изследването, публикувано наскоро в изданието Journal of Medicical Food, били получени след експеримент с лабораторни мишки.

По време на проучването на гризачите бил даван алкохол в продължение на осем седмици, като през последните две седмици те получавали и гранули с Lactobacillus rhamnosus в различни дози (ниска, средна и висока), заедно с диета с високо съдържание на мазнини.

Гранулите се състояли от нишесте, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, микрокристална целулоза, малтоза и ферментирала течност от Lactobacillus rhamnosus, която съставлявала 30-50 процента от общото тегло на гранулите.

Резултатите показали, че след осем седмици на хронична консумация на алкохол при мишките, броят на лактобацилите и бифидобактериите намалял, чревното рН се повишило (киселинността намалява) и се наблюдавал прекомерен растеж на патогенни бактерии.

Въвеждането на гранули с Lactobacillus rhamnosus допринесло за възстановяването на чревната микрофлора, намалило натрупването на мазнини и намалило степента на възпаление в черния дроб.

Пробиотичният ефект се проявява в намаляване на броя на грам-отрицателните и увеличаване на броя на грам-положителните бактерии в червата, намаляване на нивото на липополизахарид, инхибиране на производството на триглицериди, свободни мастни киселини и малодиалдехид в черния дроб.

Лактобацилите се срещат в много млечни продукти, като кисело мляко, кефир, ферментирало мляко, извара, заквасена сметана, меки сирена. Те също са част от пробиотиците, които регулират състава на чревната микрофлора и повишават имунитета.

Най-често срещаният щам на лактобацилите, използван в пробиотиците, е Lactobacillus rhamnosus.

В предишните си изследвания авторите на новото проучване установили, че Lactobacillus rhamnosus засилват бариерната функция на червата, подобряват имунната система на лигавицата му и липидния метаболизъм в черния дроб. Сега експертите решили да разберат дали лактобацилите ще помогнат за възстановяване на алкохолното увреждане на черния дроб.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.

Свързани новини