Отидете към основна версия

9 104 7

Разкриха коварна особеност за мандарините

  • мандарини-
  • опасни-
  • здраве-
  • здравословно хранене-
  • здравословно

Въпреки че се смята за изключително полезен плод, мандарината има една коварна особеност

Снимки: Shutterstock

Мандарините, подобно на останалите цитрусови плодове, са считани за здравословни. Но всичко е полезно в умерено количество. Това припомни професор, доктор на медицинските науки, имунологът-алерголог Андрей Продей.

Дървото на мандарината е от семейство Седефчови (Rutaceae) и представлява малко вечнозелено субтропично плодово дръвче. Има тъмнозелени блестящи листа, а негова родина е Югоизточна Азия и по-специално земите на днешен Китай и Виетнам. Името на мандарините идва от едноименните висши китайски сановници, които се отнасяли с изключително уважение към този плод.

Редовното хапване на цитруси и най-вече мандарини защитава от развитие на деменция и когнитивни нарушения. Мандарините са отлично средство за защита на сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет тип 2, сочат данни от актуални изследвания.

Съдържащият се витамин А в мандарините е нужен за имунната система и полезен за очите, а бромът е важен за нервната система. Любопитно е обаче, че мандарините имат една коварна особеност.

При хора, склонни към алергични реакции, мандарините могат да причинят неприятни последици. Цитрусовите плодове са храни, които са алергени сами по себе си. Човек, който е алергичен към цитрусовите плодове, бързо ще усети това.

"Въпросът е не само в това, че самите цитрусови плодове са силно алергенен продукт. Съставът им, особено на мандарините, се отличават с това, че включва вещества, които могат да причинят така наречената псевдоалергична реакция", обяснява алергологът.

Плюс това, цитрусовите плодове, особено мандарините, съдържат вещества, които предизвикват така наречената псевдоалергична реакция - това е реакция, зависима от дозата, тоест ако изядете 1-2 мандарина - нищо няма да ви се случи, но ако човек има например, атопичен дерматит, по-вероятно е да получи обостряне на основното заболяване", предупреди лекарят.

Голям процент от хората имат такива реакции: 15-20% от децата страдат от това, добавя още той.

"Следователно дозата има значение при децата. До 3-годишна възраст мандарините изобщо не трябва да влизат в диетата им: може да дадете на детето да ги опита, но не и да му давате да яде редовно, защото има големи рискове от развитие на алергични реакции", заяви Андрей Продей.

Хората често ядат цитрусови плодове заради витамин С. Но този витамин се намира в някои други храни в много по-големи количества.

„100 грама мандарини съдържат около 44% от дневната доза витамин С. 100 грама пипер съдържа 300% от дневната норма. По-лесно е да ядете 35 грама бял пипер и да си осигурите дневна доза витамин С, отколкото да ядете 250 грама мандарини, които може да ви докарат алергична реакция “, заключи Андрей Продей.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

Свързани новини