Храненето след 18:00 ч. е вредно за здравето. Това предупреждават учени от Института Сок в Калифорния.
В своето проучване експертите уточняват, че причината за това е слабата активност на храносмилателната ни система в по-късните часове на деня, пише в. Daily Mail.
"Хората открай време са "проектирани" да следват специфични циркадни ритми", изтъква екипът на д-р Сачин Панда. Храносмилателната ни система не прави изключение и тя е настроена най-ефективно, когато се натоварва преди 18:00 ч.
Тогава най-добре се отделят слюнка и стомашни сокове, чревните контракции са по-силни и сме по-чувствителни към хормона инсулин, който се справя с глюкозата от кръвообращението ни. Това наследство е кодирано в гените ни.
След изобретяването на електрическото осветление обаче, естествените ни циркадни ритми са претърпели значителна промяна. Хората вече рядко вечерят преди залез слънце, а денят се удължава неимоверно и в тъмните часове, когато по принцип човек трябва да почива. Късните хранения са свързани с риск за сърцето и развиването на диабет от тип 2, предупреждават още учените.
Техните констатации идват след проведени експерименти с мишки. Лабораторните животни били разделени на две групи. И двете били подложени на хранителен режим, богат на захари и мазнини. Но едната група имала денонощен достъп до храна в продължение на цяла седмица, докато на другата тя се предлагала в ограничен "прозорец", съвпадащ с дневното осветление.
Мишките, които се хранели "на корем" през цялото денонощие, бързо качили лошия холестерол и развили диабет от тип 2.
А ограничената във времето група останала със сравнително нормално тегло и в добро здраве. При това и двете групи консумирали еднакъв брой калории.
При мишките с ограничен режим била наблюдавана и ремисия от диабет тип 2, ако те са имали симптоми за това заболяване.