Вероятно знаете поговорката: "Една ябълка на ден държи лекаря далеч от мен". Тези думи не са случайни. Учените са открили, че ябълката е сред храните с най-висока концентрация на антиоксдиантни съединения.
Те са полезен плод, който е богат на микроелементи и витамини. Съдържа аскорбинова киселина, витамин К, желязо, фосфор, магнезий, калий, цинк, натрий и мед.
Както при всяко друго нещо и при този плод има едно голямо НО, което се отнася до неговата консумация.
Има определени ситуации и обстоятелства, при които лекарите съветват да не ядете този плод.
Експертите предупреждават за опасността от ядене на ябълки веднага след основното хранене. Причината за това е, че те „атакуват“ защитната киселинна обвивка на зъбите. Поради тази причина ябълките трябва да се ядат най-рано 30-40 минути след хранене или преди това.
Заедно с това изследователи от Английския университет в Рединг са доказали, че вероятността да се сблъскате с инсулт или инфаркт се намалява, ако ядете по две или три ябълки дневно.
Антиоксидантите присъстват в плодовете, които ефективно блокират раковите клетки. Изключително полезни са и корите, които не трябва да се махат, а се препоръчва да се изяде цялата ябълка.