Майонезата е един от най-известните студени сосове по цял свят, любим на малки и големи.
Днес този продукт може да се намери в почти всеки магазин, но може да се приготви и в домашни условия.
Въпреки вкусовите му качества, много диетолози отричат този продукт и го изключват от менюто заради големия брой калории и мазнини, които съдържа.
Диетологът Елена Соломатина обяснява защо когато пием алкохол трябва да обърнем специално внимание на ястията с майонеза.
По-добре е да съчетаете алкохола с месо или салата с олио или майонеза. Причината е, че мазните храни неутрализират вредното действие на алкохола по-добре.
Освен това в майонезата има така наречената янтарна киселина, която допринася за факта, че човек не може бързо да се напие.
Тази киселина се намира и в големи количества в киселото зеле. Затова често сутрин, след тежка вечер, хората залагат на зелевия сок или туршията.
Освен това диетоложката препоръчва преди поводи, на които възнамерявате да консумирате алкохол, да пийнете малко преди това. Например на обяд на предния ден.
Така според Елена Соломатина ще подготвите черния дроб предварително за разработването на ензими, които помагат за разграждането на алкохола.
Думата майонеза идва от френското mayonnaise. На французите дължим заслугата за вкусната смес.
Твърди се, че този сос е създаден от френски готвач през 18-ти век. Според една от историите майонезата се ражда в далечната 1756 година след битка и победа при френския град Майон. Граф Ришельо организирал тържествена вечеря за триумфа си и поискал от готвача си да му приготви любимия му сос от сметана и яйца. Тъй като готвачът нямал сметана, заменил я с олио и така се родила първата майонеза, кръстена на победата.
Друга версия на историята за появата на майонезата разказва, че след битката провизиите на френската армия били рязко намалели и единственото, което било останало, били яйца, лимони и зехтин. Херцог Ришельо заповядал на готвача да измисли нещо с наличните продукти и така се получила първата майонеза.
Не знаем дали тези истории са верни или има трета версия за появата на първата майонеза, но днес този студен бял сос е сред най-известните и любими продукти на много хора по цял свят.