Отидете към основна версия

16 263 25

Огромен сектор от икономиката колабира

  • авиация-
  • сектор-
  • икономика-
  • криза-
  • коронавирус
Снимка: ЕРА/БГНЕС

В случай, че епидемията от коронавирус продължи още 2-3 месеца, то това може да доведе до колапс авиационния сектор. Загубите вероятно ще надхвърлят 113 млрд. USD, като това са изчисления преди президентът на САЩ Доналд Тръмп да затвори границите за Европа, посочва в интервю за аг. Reuters президентът на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), Александър дьо Жунян. „Обръщаме се с молба към всички правителства, наложили ограничения, включително и това на САЩ, непрекъснато да актуализират решенията си, с цел да преценят дали могат да смекчат или откажат от решението да затворят границите си. Колкото по-скоро стане това, толкова по-добре”, допълни той.

По-рано IATA призова правителствата да разгледат въпроса за повишаване на кредитната линия, намаляване на разходите за инфраструктура и понижаване на данъците за авиокомпаниите, изпитващи недостиг на парични средства. Превозвачите, обслужващи Германия, Франция и Италия, са в най-голям риск.

Дьо Жунян се опасява, че и други авиокомпании ще последват примера на британската Flybe, която преди седмица фалира, и допълни, че това „ще зависи от интензивността и продължителността на кризата

„Ако загубите бъдат значителни и толкова дълбоки, както изглеждат към днешна дата, и ако ситуацията продължи два или три месеца, ще сме свидетели на проблеми при някои авиокомпании. Те най-вероятно ще имат финансови затруднения, което ще доведе до по-нататъшна консолидация.“, каза той.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.

Свързани новини