Отидете към основна версия

17 Март, 2020 19:17, обновена 17 Март, 2020 19:17 6 226 72

Банско под карантина. Забранява се влизането и излизането от града

  • венцислав мутафчийски-
  • коронавирус-
  • банско-
  • туризъм-
  • ски курорт-
  • карантина-
  • covid-19

Националният оперативен щаб стигна до заключението, че зимните курорти са изключително застрашено място за разпространение на коронавирус инфекция

Снимка: БГНЕС

"По-рано през деня обявихме 81 доказани случаи на коронавирус в България. Три са потвърдените случаи на заразата в туристическия град Банско. В Щаба се затвърди мнението, че в подобни зимни курорти, поради преохлаждане на горните дихателни пътища и по-лесната им възприемчивост към вируси въобще, се превръщат в изключително застрашено място за разпространение на коронавирус инфекция. В резултат на това вчера беше прекъснат сезонът във всички наши ски курорти". Това заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски от кризисния Национален оперативен щаб за справяне с разпространението на COVID-19, познат като коронавирус.

"В Банско се получава тревожна тенденция за нарастване на заболяването и в резултат на това Щабът излезе с предложение към министъра на здравеопазването за по-крути мерки по отношение на Банско, а именно че от този час към днешна дата се въвеждат следните противоепидемични мерки на територията на града: забранява се влизането и излизането от град Банско на всички лица, пребиваващи на територията му", оповести Мутафчийски.

"Лицата с постоянен или настоящ адрес Банско, които се намират извън града, могат да се приберат по домовете си в срок до 20.00 часа на 18 март 2020 г. (сряда)", поясни ген.-майорът от Националния оперативен щаб.

"Заповедта третира всички възможни ситуации, които възникват, а именно: отношението към чуждестранните и българските туристи, намиращи се на територията на град Банско, работата на заведения, на хранителните магазини, аптеките, банките и други обществени места. Забранява се излизането по улиците на всички жители на град Банско без основателна причина. Тя може да бъде основателна, когато касае посещаването на отворените заведения, а именно - магазините за хранителни стоки, аптеките, здравните пунктове, банките, застрахователните институции и бензиностанции. Никой не може да напуска или влиза в град Банско освен товарни автомобили, които доставят в града стоки от първа необходимост и лекарства, служители на водо- и електроснабдяването и други комунално-битови услуги, без които не може да функционира градът, здравните инспектори, полицаите, пожарникарите и медицинските лица", допълни Мутафчийски.

"Строгите карантинни мерки в Банско засега са със срок от две седмици", доуточни вицепремиерът Томислав Дончев.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.

Свързани новини