Отидете към основна версия

3 418 6

"Радио Китай": Американските политици бягат от ангажиментите си пред епидемията

  • китай-
  • коронавирус-
  • сащ-
  • пандемия-
  • карантина

По-рано президентът Доналд Тръмп нарече Covid-19 - "китайски вирус"

Снимка: Shutterstock

На 16-ти март високопоставени представители на Китай и САЩ имаха телефонен разговор.

Ян Джиечъ, член на Политбюро на ЦК на ККП и директор на Комисията за външни връзки на ЦК на ККП, посочи в телефонния разговор с държавния секретар на САЩ Помпео, че някои американски политици продължават да отричат усилията на Китай за превенция и контрол на епидемията и петнят имиджа на Китай, което предизвика силното възмущение на китайския народ. САЩ трябва незабавно да поправят грешките си и да спрат неоснователните обвинения срещу Китай. „Пекин ще даде категоричен отговор на всички клевети", заяви той, предава "Радио Китай".

По-рано американски лидери нарекоха коронавируса „китайски вирус". В тази връзка, говорител на китайското министерство на външните работи каза на 17 март, че това стигматизира Китай и страната категорично се противопоставя. Световната здравна организация и международната общност също са категорично против асоциирането на вируса с конкретни страни и региони и стигмата по този повод, подчерта той и призова Вашингтон да играе градивна роля в глобалната борба с COVID-19.

Възмущението на китайската страна е разбираемо, тъй като през изминалия месец китайският народ даде големи жертви, изгради първата линия в борбата с епидемията, превенцията и контрола ѝ в световен мащаб, като спечели ценно време за целия свят, което получи признанието на международната общност. Политици от Вашингтон обаче не съсредоточават вниманието си върху овладяването на епидемията, а вместо това я използват като средство за идеологическа подкрепа, подстрекаване на расова дискриминация и геополитически атаки. С всичко това САЩ създадоха големи пречки за глобалните усилия за превенция и контрол на пандемията, сочи днешният коментар на Радио Китай .

Коментарът призовава американските държавници да оценят правилно ситуацията, да прочетат предупреждението на Китай и да не подценяват решимостта на Пекин да защитава имиджа и интересите си. Откъде дойде вирусът? Научните изследвания ще дадат отговор. Онези американски политици, които заклеймяват Китай без каквато и да е причина и се опитват да прехвърлят отговорността на другите, ще бъдат изправени пред реалността рано или късно. Не само, че няма да успеят да излязат от тази бъркотия, в която са се забъркали, но и ще влошат своя морален имидж чрез лъжите и измамите си, пише още в коментара.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.

Свързани новини