Отидете към основна версия

7 725 113

Радев: Гладът ще надделее над страха с разрушителни последствия

  • извънредно положение

Правителството следва неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите, тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава

Снимка: БГНЕС

Както вече ФАКТИ съобщи, президентът Румен Радев наложи частично вето върху новия Закон за извънредното положение, връщайки го за преразглеждане в парламента. Държавният глава акцентира върху нуждата от това правителството неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите. Радев е убеден, че в настоящата здравна, социална и икономическа криза "гладът ще надделее над страха и има риск последствията да бъдат разрушителни".

"Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта. Липсата на кадри, оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението", заяви президентът.

"Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция за невярна информация, но затова пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Още нещо важно - това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение", обоснова действията си държавният глава.

"Скъпи сънародници, в момента в света и в частност в България протичат паралено две кризи. Първата е здравната, породена от коронавируса. Втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса. Икономическата криза засега се пренебрегва, тя е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда от подкрепа, а не от заплахи. Всички засегнати страни приемат пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи. Отделят се милиарди. Отчитаме, че възможностите на нашия бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри поради ниските доходи", допълни президентът.

"Гладът ще надделее над страха и има риск последствията да бъдат разрушителни. Затова правителството следва неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите", твърд беше в позицията си президентът.

"Спекулата с най-необходимото - дезинфектанти и лични предпазни средства руши така необходимото доверие в обществото ни. Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, но те от своя страна не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на очакваното понижаване на цените на топлоенергията и горивата, да възпрепятстват сезонните намаления на редица стоки. Така предложеният модел за борба със спекулата на практика прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и продукти, чиято цена на международния пазар се повишава", допълни той.

"Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава", вярва Радев.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 38 гласа.

Свързани новини