Отидете към основна версия

23 546 128

Ето как Русия ще се бори срещу коронавируса

  • русия-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • икономика-
  • владимир путин-
  • лихви

Обсъжда се ограничение върху износа на храни

Снимка: БГНЕС/ EPA

Всички региони на Руската федерация са поставени в готовност за развитие на коронавирусна епидемия в страната. Препоръчано им е да действат по модела, приложен в Москва, пише "Комерсант".

Вестникът описва как руското правителство "подготвя страната за труд и отбрана от коронавируса". Кабинетът се кани да реструктурира дълговете на отделните региони, да въведе IT системи за контрол и оповестяване на населението, максимален брой държавни служби минават на дистанционен достъп, обсъждат се ограничения върху износа на храни и разпределение на бюджетните разходи по приоритет.

Засега Москва не обявява извънредна ситуация - силовите структури са получили указания само да проверят готовността за това и да проведат учения. Правителството, явно разтревожено от повишената готовност на фирмите за съкращения на персонала, възложи на трудовото и правното министерство да предотвратява необосновани и превантивни уволнения с извънпланови проверки.

В контекста на вирусната криза и поевтиняването на петрола - важен източник на бюджетни приходи, руската Централна банка ще подкрепи гражданите и икономиката на страната. С нови мерки банката ще подкрепи способността на финансовия сектор да предоставя на стопанството ресурси и ще брани интересите на хората, пострадали от пандемията, пише "Росийская газета". Става дума главно за целеви помощи. Централната банка изглежда засега не смята икономическите събития в Русия за дълготраен източник на проблеми, затова не променя основната лихва.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 34 гласа.

Свързани новини