Отидете към основна версия

6 728 11

Храни, които пазят от дихателни заболявания

  • храни-
  • дихателни заболявания-
  • коронавирус-
  • covid-19-
  • ябълки-
  • чесън-
  • предпазват-
  • здраве-
  • бели дробове

С тях ще защитите тялото си от коронавируса

Снимка: shutterstock

Заради пандемията от новия коронавирус безброй експерти съветват хората да се самоизолират и да мият ръцете си със сапун и вода. Тези мерки несъмнено са полезни, но е добре да не забравяме, че COVID-19 атакува дихателната система и затова трябва да се погрижим за белите си дробове, пише Медикъл дайли.

Не са малко храните, които предпазват от дихателни заболявания. Вижте част от най-полезните сред тях:

Чесънът притежава противовъзпалителни и антиоксидантни качества и може да помогне да предпазим белите си дробове от оксидативен стрес. Известно е също, че намалява риска от белодробен рак.

Зеленолистните зеленчуци като спанакът, руколата и лападът са пълни с полезни фибри, минерали, антиоксиданти и витамини и всички поддържат добрата форма на белите дробове.

Броколите са силен антиоксидантен зелен зеленчук с характеристики, зависими от NRF2. Един от най-добрите зеленчуци за здравето на белите дробове, особено при хора с хронично обструктивно белодробно заболяване.

Ябълките държат коронавируса далече. Това се дължи на фитохимикали, които могат да намалят възпалението и оксидативния стрес. Така могат да засилят белодробната функция.

Кайсиите са сред плодовете, които се свързват със здравето на белите дробове поради съдържанието на витамин А, който спомага за чистотата на дихателните пътища и може да намали риска от белодробни инфекции.

Пилешкото, пуешкото, патешкото, както и месото на други дребни птици е чудесен източник на полезни вещества, които спомагат за здравето на белите дробове. Тези меса са с повишено съдържение на витамин А, а тялото се справя по-добре с абсорбирането му от животински източници, отколкото от растителни.

Зеленият чай е богат на полифеноли и антиоксиданти, които потискат растежа на раковите клетки в белите дробове. Редовното пиене на зелен чай също предотвратява развитието на хронична обструктивна белодробна болест.

Сьомгата е добър източник на противовъзпалителните омега-3 мастни киселини и може да помогне за здравето на белите дробове.

Орехите са вегетарианският вариант на сьомгата или иначе казано - те са чудесен източник на омега-3 мастни киселини. редовната консумация на орехи (около една шепа дневно) може да помогне в борбата с астма и други дихателни заболявания.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 15 гласа.

Свързани новини

  • 6 храни, които пазят белите ни дробове

    Консумацията на следните шест продукти подобрява функцията на белите дробове, ускорява лечебния процес в случай на възпаление, а също така предпазва ж ...
    12.04.2020
    6 775
    6