Отидете към основна версия

3 309 9

БСК иска държавата да субсидира наетите лица с по една минимална заплата

  • мерки коронавирус-
  • коронавирус-
  • бск

Това би струвало на бюджета малко над 1 млрд. лв.

Държавата да отпусне целева субсидия за всяко наето лице в реалния сектор в размер на една минимална работна заплата и дължимите към нея осигуровки, предлагат от Българската стопанска камара. Според техни изчисления с 1.7 млн. заети лица в реалния сектор през 2019 г. за един месец разходите на държавния бюджет за това предложение биха били малко над 1 млрд. лв. Според БСК това би дало "глътка спокойствие на българския бизнес и би било ефективна антикризисна мярка".

Сред другите предложения на бизнеса са предвидените до момента мерки да не бъдат ограничавани до определени сектори, а да се отнасят еднакво за всеки български работодател. Освен това бизнесът иска управляващите ясно да обяснят на обществото какви щети търпят българските фирми, без да ги дели по големина, сектори, региони или някакъв друг принцип, защото според БСК всички те са силно потърпевши.

Стопанската камара настоява подобно и на Асоциацията на индустриалния капитал, да бъде сформиран Икономически кризисен щаб, който в спешен порядък да изработи конкретни механизми и мерки за пряка подкрепа на българските фирми. На брифинг вчера в МС обаче премиерът Бойко Борисов отхвърли идеята за такова формирование, припомня Economic.bg.

„Българският бизнес е загрижен и отговорен за човешкия си капитал, защото години наред страдаше от липсата му и си дава ясна сметка, че загубата на работници в този момент е с дългосрочни негативни ефекти, че в периода на възстановяване тези хора ще са необходими. Българският бизнес иска да задържи работниците си, но не разполага с ресурси, които да му позволят неизвестно колко дълъг период на престой“, твърди БСК в своето становище.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.

Свързани новини