Отидете към основна версия

6 282 12

Холотропно дишане за бърза превенция на коронавируса

  • холотропно дишане-
  • коронавирус-
  • здраве-
  • превенция-
  • терапия-
  • дишане

Ето какво представлява тази терапия и наистина ли то помага

Снимка: shutterstock

Холотропнотo дишане е мощен подход за самостоятелно себеопознаване и изцеление, който черпи идеи от съвременните изследвания на съзнанието, антропологията, психологията (трансперсонална психология в частност), източни духовни практики и мистични традиции от света. Името "холотропно" произлиза от гръцки и буквално означава ”движи се към цялото”.

Методът на трансперсонална психотерапия, разработен от американския психолог Станислав Гроф през 70-те години на миналия век, под името „холотропно дишане“ е предназначен като заместител на незаконните лекарства. Сега техниката се използва като една от най-ефективните и мощни техники за засилено самопознание и личностно израстване.

Същността на техниката е, че поради бързото дишане въглеродният диоксид се измива от кръвта и съдовете на мозъка се стесняват, последвано от инхибиране на мозъчната кора и активиране на подкортекса.

В резултат на това човек получава чувство на еуфория, халюцинации, променено състояние на съзнанието, а също така, според някои хора, практикуващи тази техника, пробуждането на преживявания, заключени в подсъзнанието.

Курсът на холотропното дишане продължава от 3 до 12 дни, освен това самият „сеанс“ продължава от час до два на ден. Основната характеристика на метода е интензивното дишане, както при активните спортове.

Обикновено холотропният процес се основава на три стъпки:

Първите 5-10 минути бавно и спокойно дишане.
Следващите 40-60 минути са дълбоки и интензивни вдишвания.
Останалите 20 минути започват с бавно дишане, след което има преход към нормално дишане.

Що се отнася до последствията от холотропното дишане, не трябва да очаквате отрицателни такива, а само положителни ефекти – какво във физически, така и в психически аспект.

Разбира се, изключението е, когато техниката не се използва от напълно здрав човек, а именно, ако има проблеми с кръвоносните съдове или кръвното налягане, тогава можете да получите много неприятни последици, които дори да стигнат до инсулт.

Освен това, според критиците на тази техника, човек може да се сблъска със „смъртта на нервните му клетки“ поради хипоксия.

По отношение на емоционалната реакция, обучението може да помогне за формирането на положителна перспектива към света. Има много примери, в които хора, практикуващи този метод, споделят, че след него се чувстват много по-добре, отпочинали и щастливи.

Психосоматичният ефект обаче може да доведе до така желаното просветление и наистина да помогне да стигнете до подсъзнанието си, което позволява на човек да реши самостоятелно и лесно определен проблем.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.

Свързани новини