Last news in Fakti

26 Март, 2020 19:46 6 253 12

Холотропно дишане за бърза превенция на коронавируса

  • холотропно дишане-
  • коронавирус-
  • здраве-
  • превенция-
  • терапия-
  • дишане

Ето какво представлява тази терапия и наистина ли то помага

Холотропно дишане за бърза превенция на коронавируса - 1
Снимка: shutterstock

Холотропнотo дишане е мощен подход за самостоятелно себеопознаване и изцеление, който черпи идеи от съвременните изследвания на съзнанието, антропологията, психологията (трансперсонална психология в частност), източни духовни практики и мистични традиции от света. Името "холотропно" произлиза от гръцки и буквално означава ”движи се към цялото”.

Методът на трансперсонална психотерапия, разработен от американския психолог Станислав Гроф през 70-те години на миналия век, под името „холотропно дишане“ е предназначен като заместител на незаконните лекарства. Сега техниката се използва като една от най-ефективните и мощни техники за засилено самопознание и личностно израстване.

Същността на техниката е, че поради бързото дишане въглеродният диоксид се измива от кръвта и съдовете на мозъка се стесняват, последвано от инхибиране на мозъчната кора и активиране на подкортекса.

В резултат на това човек получава чувство на еуфория, халюцинации, променено състояние на съзнанието, а също така, според някои хора, практикуващи тази техника, пробуждането на преживявания, заключени в подсъзнанието.

Курсът на холотропното дишане продължава от 3 до 12 дни, освен това самият „сеанс“ продължава от час до два на ден. Основната характеристика на метода е интензивното дишане, както при активните спортове.

Обикновено холотропният процес се основава на три стъпки:

Първите 5-10 минути бавно и спокойно дишане.
Следващите 40-60 минути са дълбоки и интензивни вдишвания.
Останалите 20 минути започват с бавно дишане, след което има преход към нормално дишане.

Що се отнася до последствията от холотропното дишане, не трябва да очаквате отрицателни такива, а само положителни ефекти – какво във физически, така и в психически аспект.

Разбира се, изключението е, когато техниката не се използва от напълно здрав човек, а именно, ако има проблеми с кръвоносните съдове или кръвното налягане, тогава можете да получите много неприятни последици, които дори да стигнат до инсулт.

Освен това, според критиците на тази техника, човек може да се сблъска със „смъртта на нервните му клетки“ поради хипоксия.

По отношение на емоционалната реакция, обучението може да помогне за формирането на положителна перспектива към света. Има много примери, в които хора, практикуващи този метод, споделят, че след него се чувстват много по-добре, отпочинали и щастливи.

Психосоматичният ефект обаче може да доведе до така желаното просветление и наистина да помогне да стигнете до подсъзнанието си, което позволява на човек да реши самостоятелно и лесно определен проблем.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диктаторът от Банкя

    20 3 Отговор
    Скоро, ще спра и забраня дишането, така че не се хабете! Пунта Мара и холотроптроп !
  • 2 Някой си

    24 4 Отговор
    Бе аз това го знам така......отиваш на обекта и дишаш първо спокойно, после тръгваш да носиш материали и инструменти по етажите и дишаш мнооого дълбоко и интензивно, правопропорционално на етажите (особено ако все още няма асансьор) еля ако е радиатори за парно например или котел някой минаваш на хипревентилация даже и без апарата дето Далавери подари на болницата........после идва почивката, грабваш телефона отваряш факти и отново бавно дишане придружено със звуци от хранене по време на почивката и те така, цял ден..........че даже и пари ти дават :)

    Коментиран от #4

  • 3 Ръмпези

    9 5 Отговор
    БЪЛГАРИ, ТЕЗИ СТАТИИ ВЪОПЩЕ НЕ ГИ ЧЕТЕТЕ, ЗАЩОТО И БЕЗ ТОВА РАМА ВИ Е ЗАПЪЛНЕН, КАКТО СЕ РАЗБРАХМЕ В УМЕРЕНИ КОЛИЧЕСТВА/ РАКИЙКА, ЧЕСЪН , АКО ИМАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ И РИБА, ВСИЧКО ДРУГО Е ПЪЛНЕЖ.....НА ЗДРАВЕ....
  • 4 Jacques Yves Moineau

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Някой си":

    Браво! Ще живееш 100 години:)

    Коментиран от #5, #10, #11

  • 5 Някой си

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Jacques Yves Moineau":

    Аз съм си изживял живота колега.
    Хората, които са работили там където и каквото съм работил обикновено не доживяват до 60, аз петдесетака ще го чукна лятото..............та за това САМО ГАЗ НА БАВАРКАТА ДО ЛАМАРИНАТА!
  • 6 GogoK

    3 1 Отговор
    По скоро методът (на дишане) на Вим Хоф, може да има такива ефекти. Той се е подлагал на научен експеримент, че с метода си на дишане може да влияе на авто имунната си система и да блокира успешно инжектиран вирус.
  • 7 Отваряш бутилката за газ

    4 1 Отговор
    затваряш вратата, и почваш упражнението! Отървал короната, и се запознаваш с Петър!
  • 8 др Хаус

    3 1 Отговор
    За да не хванете вирус, научете се, да дишате през изхода.
  • 9 Потрес

    3 1 Отговор
    А нещо за хипервентилация чули ли сте смотани журналисти?! Вече съвсем изперкахте!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 спри паник атаките

    0 1 Отговор
    Подобен вид аспирация е особено ефективен в комин на тец. Ако нямата такъв подръка, намерете комин на цигански коптор. В най-краен случай се свържете с ауспуха 50-годишен Вартбург.

    или нощнонА ако имате прблеми с паник атаки и нощно напикаване - лекуваме с пръчки от расов дрян. Не вземаме и скъпо, една почерпка и че ви откинем.