Отидете към основна версия

4 800 25

Испания: Бъдещето на ЕС е в опасност

  • испания-
  • ес-
  • коронавирус

Бъдещето на Европейския съюз е в опасност, в случай че блокът не успее да излезе със съвместен финансов отговор за борба с новия коронавирус, предупредиха представители на испанското правителство днес. Изказванията дойдоха, след като ЕС не успя да се съгласи за по-голяма подкрепа за своите икономики. Това предаде Reuters.

Говорителят на испанското правителство Мария Хесус Монтеро заяви, че хората ще започнат да губят доверие в ЕС, ако блокът не действа заедно и обединено в коронавирусната криза, която тя сравнява с Втората световна война.

„Нуждаем се от помощта на други страни и именно затова Европейската общност беше създадена първоначално. По това време, след физическа война, водим война срещу пандемията“, каза тя в интервю за телевизионния канал „Antena 3“.

Испанският министър на земеделието Луис Планас повтори тази тревога.

„Това е критичен проблем, заради който бъдещето на Европейския съюз е поставено пред въпрос“, заяви той.

Въпреки това, двамата представители на управлението в Испания съобщиха, че са оптимистични относно по-нататъшните преговори за по-голяма икономическа помощ.

„Предполагам, че, въпреки че може да отнеме много време и срещи, ще постигнем положително споразумение“, каза Планас.

Източници заявиха, че вражда между Италия и Холандия относно това, какви условия трябва да бъдат свързани с кредитите в еврозоната за правителствата, борещи се срещу пандемията, блокира напредъка по отношение на помощта в размер на половин трилион евро.

От глобалната финансова криза насам издаването на съвместен дълг е битка между южни страни като Испания и Италия и фискално пестеливия север, воден от Германия и Холандия.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.

Свързани новини