Отидете към основна версия

2 418 5

Германия се надява ЕС да реши за пакета за икономическа помощ още днес

  • германия-
  • ес-
  • икономическа помощ-
  • коронавирус

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви, че очаква финансовите министри на Европейския съюз да постигнат съгласие по отношение на коронавирусния пакет за икономическа помощ от 500 милиарда евро още днес. Това предаде Reuters.

В 16-часова видеоконференция, която започна във вторник следобед и продължи до сряда сутринта, финансовите министрите на ЕС не успяха да подпишат споразумение за това, в какъв допълнителен размер да подкрепят икономиките, засегнати от коронавируса.

Предстои те да разговарят отново днес следобед.

„Важно е днес да вземем решението за 500-те милиарда евро, които се обсъждат - това е невероятно голяма сума пари, която бихме могли да използваме, за да помогнем на много хора, особено в най-тежко засегнатите страни - Испания и Италия“, съобщи Петер Алтмайер пред немското радио Deutschlandfunk.

„Имам увереност, че германският министър на финансите Олаф Шолц, заедно с колегата си, френският финансов министър, Бруно Льо Мер, могат да прокарат икономическия пакет днес. Всички заедно работим върху това“, добави той.

Шолц каза в сряда, че финансовите министри почти са постигнали споразумение „но не съвсем“ и се надява сделката да бъде сключена преди Великден.

Засега разделенията между южните държави на ЕС, водени от Италия, които изискват мащабни мерки като издаване на съвместен дълг на блока, и Холандия, действаща като опора на фискално консервативния север, който призовава за повече сдържаност и тясно фокусирани мерки, попречиха на постигането на съгласие за икономическия пакет.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Договориха финансова подкрепа в ЕС

    В ЕС беше постигнато споразумение за стратегия за икономическа стабилност, съобщи France 24. Решение беше постигнато след продължителни преговори. ...
    10.04.2020
    2 749
    14
  • Германия приема 12-часов работен ден

    Германското правителство обяви, че ще разреши 12-часов работен ден за следващите три месеца в някои от областите в страната, съобщи Дойче Веле. Пре ...
    09.04.2020
    57 422
    73
  • ЕС да увеличи бюджета

    Трябва да договорим голямо увеличение на бюджета на ЕС. Това заяви бившият председател на ЕК Жан - Клод Юнкер, цитиран от France 24. Преговори за б ...
    09.04.2020
    1 146
    5