Отидете към основна версия

5 700 61

Американската военна мощ се предаде пред коронавируса

  • самолетоносач-
  • сащ-
  • военна мощ-
  • теодор рузвелт-
  • коронавирус

Американски самолетоносач бе поставен под карантина

Снимка: БГНЕС/ EPA

Американската военна мощ се предаде пред коронавируса, пише руският вестник “Взгляд“ в материал, цитиран от агенция "ФОКУС".

Съдейки по последните доклади на въоръжените сили на САЩ, най-тежките подозрения за американците се потвърждават - коронавирусът нанася сериозен удар на американската военна мощ. Най-слабото звено се оказа ВМС, включително самолетоносачите. Защо те бяха засегнати най-силно - и какви последствия трябва да се очакват за целия военен потенциал на Съединените щати? В края на март в съобщенията в пресата изтече информация, че лица с коронавирус са открити сред екипажите на самолетоносача „Теодор Рузвелт“ и на „Роналд Рейгън“, разположен в Япония. След това тези съобщения бяха официално потвърдени. „Теодор Рузвелт“ бе поставен под карантина на остров Гуам и излезе от бойна готовност на ВМС. В Япония също бяха изолирани пациенти.

Събитията обаче имат нерадостно продължение за американците. „Теодор Рузвелт“ трябваше да остане без екипаж възможно най-бързо, но гвардейският флот не успя да разпръсне персонала и да ги изолира. В момента повече от половината от екипажа все още е на кораба, където няма начин да им се осигури изолация един от друг. Няма къде да бъдат поставени, ВМС проучват възможността да наемат хотели за екипажа на кораба. Междувременно, както се очаква, сред екипажа се наблюдава експлозивно развитие на епидемията. Преди седмица имаше по-малко от 30, сега повече от 480 - един на всеки десет. И това е само началото. Тези цифри са поразителни на фона на факта, че преди две седмици във всички американски въоръжени сили имаше само 600 случая, във всички части и формирования от всички военни клонове. Сред екипажа на „Теодор Рузвелт“ вече има случай в сериозно състояние, като моряк бе намерен в безсъзнание и спешно хоспитализиран.

Виждайки тези последици, Пентагонът е класифицирал данните за пациенти с коронавирус и от 26 март е невъзможно да се установят точните цифри. Снимки от части на въоръжените сили на САЩ показват персонал, който носи не само медицински маски, но и покрива лицата си с различни импровизирани превръзки, които не са в състояние ефективно да защитят дихателната система. Ако преди две седмици морската пехота разпространяваше весели видеоклипове за доставката на маски за военнослужещи, преди няколко дни се появиха инструкции, изтекли в Интернет за направата на импровизирани маски от униформени тениски,. А това означава, че въоръжените сили на САЩ имат проблеми със защитата на персонала дори на това ниво. Скоро след съобщения на пациенти за "Теодор Рузвелт" и "Роналд Рейгън" се появи информация за пациенти от екипажите на самолетоносачите "Карл Винсън" и "Нимиц". Засега се съобщава, че това са няколко единици от военните и те не са били на корабите, когато им е била диагностицирана болест. Но броят на пациентите от екипажа на "Нимиц" нараства - отначало се съобщава за един моряк, малко по-късно за двама. Засега Пентагонът е решен да изпрати "Нимиц" на военно дежурство в съвсем близко бъдеще. Във ВМС има инструкции как да се предотврати заразяване на персонала. Но те се основават на тестове за благосъстоянието на моряците, докато се знае, че вирусът има дълъг инкубационен период и при някои хора той не причинява никакви симптоми - но те заразяват другите с него. Краят на такава военна служба е открит въпрос.

Най-интересното е, че в американския флот има не само самолетоносачи - и ние не знаем нищо за това, което се случва с крайцери и разрушители, с десантни кораби, където хората са като херинга в кутия. Междувременно на единичен десантен кораб от типа "Уасп" щатната численост само на въздушно-десантната група без екипажа е около две хиляди души, а плътността на тяхното разположение на кораба е такава, че леглата са разположени стандартно във вестибюли и проходи. В тази връзка решението на Тръмп да изпрати отряд от военни кораби в Карибите може да не е свързано нито с наркотици, нито с Венецуела, а просто с опит да защити персонала поне по този начин. На този фон оставката на министъра на флота Томас Модли вече не интересува никого. Модли говори остро за начина, по който командирът на „Теодор Рузвелт“, капитан Брет Крозиер, уведомява висшето командване за ситуацията на кораба, а именно публично, в некласифицирано писмо, което достигна до пресата. Командирът ще бъде отстранен от командването и Модли каза в публична реч, че е „твърде наивен или твърде тъп, за да командва кораб“. Междувременно екипажът ескортира командира да напусне кораба с бурни аплодисменти и скандира името му, всичко това също се озова в пресата, включително във видео, в резултат на което Модли, извинявайки се за думите си, подаде оставка. Но тази новина се губи срещу новината за последствията от епидемията.

Навредиха и на военните и цивилните. В края на март ВМС изпратиха болнични кораби „Мърси“ и „Комфорт“, за да помогнат на големи градове, засегнати от коронавируса. Предполагаше се, че тези болници с 1000 легла всяко ще бъдат използвани, за да се гарантира, ще има достатъчно легла за пациентите с коронавирус. Това би помогнало за намаляване на разпространението на болестта чрез болници, препълнени със заразени американци. Днес само един самолетоносач на ВМС на САЩ може спокойно да се счита за "чист" от коронавируса –„ Айзенхауер“, който носи военна служба в Западен Индийски океан. Но той не може завинаги да бъде в морето, един ден ще трябва да бъде върнат. Екипажът ще трябва да бъде пуснат във ваканция и моряците да видят семейства си. Как ще свърши това? Ще остане ли чист „Айзенхауер“ един месец след завръщането им?

Но основният удар върху американската военна сила е предстоящ. Когато епидемията в САЩ стана реалност, Пентагонът с решението на министъра на отбраната Марк Еспър замрази разполагането на войски и планираните ротации във въоръжените сили. Броят на ученията също е намалял. Но това замръзване също не може да продължи вечно. Рано или късно войниците ще трябва да се върнат у дома. И тогава от такива места като Сирия, Ирак и Афганистан хиляди военни ще пристигнат във военни бази в САЩ. Междувременно, от една страна, има случаи на пациенти с коронавирус в тези страни, от друга страна, самите американци ги разрушиха толкова много, че те не са в състояние да се преборят с разпространението на инфекцията или да проследят това разпространение - няма дори надеждни данни за пациентите. Най-опасно е в Афганистан. Огромен брой афганистански емигранти и бежанци от тази страна непрекъснато се придвижват през границата с Иран и когато Иран беше поразен от епидемия, много от тях избягаха от вкъщи. Но кой ги провери? Иран е пострадал толкова много, че резервните гробове, изкопани предварително в гробища за жертви на коронавирус, попаднаха на сателитни снимки..

Наивно е да мислим, че тази напаст няма да засегне Афганистан, където няма никакъв санитарен контрол и няма здравни грижи в истинския смисъл, има антисанитарни условия, гъсто население и американски войници. Освен това (а това е почти неизвестно), в Кабул винаги има много китайци - от инженери и продавачи на китайски моторни превозни средства до проститутки. Има стотици, ако не и хиляди, и никой не е проследил движенията им, никой не ги е проверил за вируса и не ги е поставил под никаква карантина. Включително, когато епидемията бушуваше в Китай. Афганистан наистина може да се превърне в коронавирусната бомба на Евразия и скоро хиляди военни ще отидат в Америка от този център на зараза. Между другото, липсват и маски в афганистанските бази, а единствената видима мярка за защита на персонала там са „полузатворени“ столове за военните - там им се дава храна, но само за изнасяне. Това очевидно не е достатъчно.

Въпреки че цялата дейност на американските въоръжени сили е спряна, само ВВС продължават да изпълняват тренировъчни полети. Армията затвори центровете за набиране и замрази ротацията на войските. Но това не помага, духът е извън бутилката. Рано или късно хиляди войници от рисковите зони ще доведат вируса в базите в самата Америка. И въпреки че Пентагонът ще скрие всичко под завесата на тайна, този момент предстои. Не знаем спецификата, но това е неизбежно. След около два или три месеца пандемията на коронавирус в САЩ ще затихне. Няма да мине много, говорим за няколко месеца, след което американците вероятно ще възстановят военните си възможности. Но това ще бъде неизбежно и може би някой ще се възползва от това.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.

Свързани новини