Отидете към основна версия

30 387 35

Лихвите по ипотеките тръгнаха нагоре

  • франция-
  • имоти-
  • цени-
  • сделки-
  • потека

80% спад при сделките с имоти във Франция

Снимка: Shutterstock

С 80% е спаднал броят на реализираните сделки с недвижими имоти от влизането в сила на извънредното положение във Франция. В същото време лихвите по ипотечни кредити започнаха да „пълзят” нагоре. Агенцията за недвижими имоти Century 21, която има над 900 офиса в страната, публикува данни за пазара на жилища за първото тримесечие. В него се очертаха две тенденции. До началото на карантината на 17 март броят на сделките с жилища е отчел ръст от 8% спрямо същия период на 2019 г., а при къщите той е бил над 10%. Цените също са отчели ръст от 2% при жилищата и от 3% - при къщите.

След началото на извънредното положение броят на транзакциите е намалял с 81% при жилищата и с 80% - при къщите. Сделките, окито са били в етап на реализация са приключени към края на март, а от началото на април „пазарът напълно е спрял”. Към момента няма „движение на цените”. Това, че френските власти разрешиха онлайн изповядването на сделките с недвижими имоти, не съживява сектора.

От началото на карантирата запитванията за отпускане на нови ипотечни заеми са спаднали със 72% спрямо същия период на 2019 г., отчитат от агенцията Vousfinancer. Но това не би трябвало да е изненада като се има предвид, че отпускането на нови заеми е спряно. Това обаче не важи за лихвените проценти по жилищните заеми, които „пълзят” нагоре. Близо 15 банки от началото на април повишиха цената на кредитите в контекста на спада в търсенето. „Поскъпването на кредита е между 0.05% и 0.70%, като масово увеличението е между 0.15% и 0.25%”, коментират от Vousfinancer. Средното увеличение е 0.05% процентни пункта. И все пак средните нива остават доста ниски: 1.20% за 15 години, 1.40% – за 20 години и 1.60% – за 25 години.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 35 гласа.

Свързани новини