Last news in Fakti

10 Април, 2020 16:32 4 050 5

Изповядват имотни сделки дистанционно

  • франция-
  • имоти-
  • нотариуси-
  • изповядване-
  • сделки-
  • коронавирус

Мярката едва ли ще съживи пазара във Франция

Изповядват имотни сделки дистанционно - 1
Снимка: Shutterstock

Нотариусите във Франция вече имат право да изповядват сделки за покупко-продажба на недвижими имоти дистанционно – чрез конферентна връзка. Разрешението ще действа за периода на извънредно положение и един месец след това.

Повечето действия свързани с оформянето на сделката могат да бъдат извършвани дистанционно, преценява законодателят. Тук влизат огледите, уточняване на условията на сделката и банковия превод на парите.

За дистанционното изповядване на сделката нотариусите изискват от страните да инсталират специална програма за конферентна връзка – Lifesize. Тя дава възможност на нотариусите да установяват съгласието на страните чрез шифровано и сигурно съобщение.

Приложението за дистанционни подписи позволява също така да се извършват и други юридически действия, които станаха необходими в следствие на пандемията от коронавирус. Сред тях е продажбата на имоти в новопостроени сгради, за които също се изисквало винаги лично присъствие на страните пред нотариуса.

Промяната несъмнено ще спомогне на страните (продавачи и купувачи) да реализират сделка. Това обаче едва ли ще доведе до ръст на покупко-продажбите и съживяване на имотния пазар, опасяват се брокери. „За последните две седмици загубихме 80% от активността на пазара, дори 90%. До голяма степен това се дължи на невъзможността да се осъществяват реални огледи. Агенцията по вписвания също работи в намален състав”, казват анализатори.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маркиз дьо Отзад

    9 3 Отговор
    Дано това не се случи тук, в Кочината, защото адски много хора след кризата ще разберат как вече не са собственици на имотите си!

    Коментиран от #4

  • 2 Българин

    9 0 Отговор
    Имотната мафия е много безпокоена адджаба защо
  • 3 Тия докато не ги фане

    2 0 Отговор
    короната, ще лапат като за последно, сега и ЧСИ-тата ако минат онлайн, смъртността от съпътстващи заболявания ще се вдигне яко
  • 4 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Маркиз дьо Отзад":

    Нали затова беше ударът по НАП с източените данни. Баш навреме, преди пандемията.
  • 5 Маркиза де Юсуфа

    2 0 Отговор
    Имотната мафиика като ти вземе имотеца, къде ще го носи ? На оня свят ли ? В космоса ? 😀