Отидете към основна версия

2 943 18

Чешката икономика ще се върне към предепидемичен статус след около 8 г.

  • чехия-
  • андрей бабиш-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • алена шилерова

Държавният бюджет за следващата година ще бъде с приблизително същия дефицит като тази година, т.е. около 200 милиарда крони

Снимка: Shutterstock

Чаешкият премиер Андрей Бабиш и министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек признаха, че държавата може да влезе в ключови бизнеси, ако изпаднат в криза заради икономическото въздействие на коронавирусната епидемия, пише чешкият сайт Lidovky.cz.

Финансовият министър на Чехия Алена Шилерова пък очаква анализ от Министерството на промишлеността и търговията кои компании са стратегически за държавата, за да бъдат спасени от нея.

Шилерова предпочита да помага на бизнеса в същата форма като Централната банка на САЩ, която по време на криза влезе в стратегически предприятия и по-късно отново продаде акциите. „Националният фонд за развитие, създаден миналата година, може да ни помогне", заяви Шилер.

Държавният бюджет за следващата година ще бъде с приблизително същия дефицит като тази година, т.е. около 200 милиарда крони. Чешката икономика трябва да се върне към предкоронавирусната епидемия след около осем години. „Подготвих план за консолидация, който предвижда преминаване в състояние преди кризата през 2028 г.“, заяви чешката финансова министърка, цитирана от lidovky.cz.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини