Отидете към основна версия

4 341 134

Проф. Мутафчийски: България е с най-ниската заболеваемост и най-либералните мерки

  • венцислав мутафчийски-
  • национален оперативен щаб
Снимка: БГНЕС

На брифинга на Националния оперативен щаб в Министерски съвет председателят проф. ген.-майор Венцислав Мутафчийски подчерта, че България има най-ниската смъртност и най-ниската заболеваемост при епидемията от коронавирус. Мутафчийски твърди още, че у нас са и най-либералните мерки в извънредното продължение.

„Предстоящите празници се обсъждат се всеки ден с министъра на вътрешните работи и с главния секретар на МВР. Не може да се спази традицията всеки да пътува до своите близки. Заповедта на министъра на здравеопазването ясно показва начина за напускане на населените места. В тези дни почти няма да работят предприятия и тези уважителни причини за пътуване ги няма и на пропускателните пунктове ще бъдат връщани всички, които нямат основателна причина за пътуване“, посочи Мутафчийски.

„Заповедите на министъра на здравеопазването са много точни и ако се спазват, няма да има проблем. Нашият режим е либерален и това, което предстои да се пусне в другите европейски държави, тук не е спирано. Спазването на правилата ще се отрази много добре на епидемиологичната обстановка. Събирането на хора би ни изиграло лоша шега“, каза още той.

„Няма огнища в домовете за възрастни хора, което е едно от големите постижения, които България може да отбележи. В страната ни първият такъв случай беше отбелязан в Габрово, където имаше опасност да пламне огнище в дом за възрастни хора. Всички бяха тествани и нямаше огнище. Особено внимание обръщаме на тези домове. При поява на минимален сигнал, веднага РЗИ-тата действат, за да предотвратят образуване на огнища от заразени в домове за възрастни. България има най-ниската смъртност, най-ниската заболеваемост и най-либералните мерки“, обобщи проф. Мутафчийски.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.

Свързани новини