Отидете към основна версия

2 781 12

В Белгия половината жертви на коронавируса са в старчески домове

  • белгия-
  • коронавирус-
  • старчески домове

Почти половината от всички смъртни случаи от коронавирус в Белгия са в старчески домове, показват актуални данни. Това може да бъде разгледано като предупреждение за страни, в които пандемията се подценява, предаде Reuters.

Белгия е една от малкото страни в Европа, която включва в ежедневния си брой жертви на коронавирус всички починали нехоспитализирани хора, които са проявили симптоми на болестта, дори ако не са били потвърдени с нея.

Това обяснява защо малката страна с около 11,5 милиона души население, която е под карантина от 18 март, сега има петата най-висока смъртност от коронавирус в Европа, намирайки се пред по-населени държави като Германия.

Великобритания, на свой ред, изтъкна опасения, че много страни не докладват реалните данни, свързани с коронавируса. Именно заради това Обединеното кралство публикува информация във вторник, която предполага, че действителна смъртност вероятно е много по-висока от тази, която правителството обявява, тъй като се броят само регистрираните хоспитализирани случаи.

Досега Белгия е съобщила за 33 573 потвърдени и 4 440 смъртни случаи. 46% от общия брой жертви на коронавируса са били в старчески домове, показват последните данни. От починалите 283 във вторник пък 63 на 100 са били в домове за стари хора.

С коефициент на смъртност от около 12% Белгия е най-силно засегнатата малка държава в Европа, сочат данните, събрани от Reuters.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини