Отидете към основна версия

23 931 134

Защо няма основание жилищата да поевтинеят

  • imot.bg-
  • жилища-
  • наеми-
  • цени

По-интересно е какво ще се случи на пазара на наеми

Снимка: М. Богданова ©

Мнозина се питат какво ще стане с цените на недвижимите имоти и по-конкретно как пандемията ще се отрази върху пазара на жилища. Някои прогнозират, че картината от 2008 г. ще се повтори, а други са категорични, че сегашната криза е далеч по-различна от тази преди 12 години и съответно ефектът върху пазара ще е много по-мек. „За да разберем коя от двете групи е права, най-лесният начин е да съпоставим двата периода преди кризите. В първия случай имахме няколко последователни години на двуцифрен процент на поскъпване на жилищата. Сега „влизаме” в криза при наличието на един балансиран пазар. Нямаше надуване на балони. Нямаше и прекомерно високи цени на имотите”, коментират анализатори. Именно поради тази причина не може да се очаква значително сътресение в ценово отношение при недвижимите имоти и по-конкретно при жилищата. Доказателство за това е и фактът, че участниците на пазара заеха изчаквателна позиция. За последния месец и малко повече, откакто е въведено извънредно положение, цените на жилищата в София почти не бележат промяна. Те се движат в рамките от -3% до +2%, сочат данни на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Според специалисти, там където има понижение, то е провокирано от изтеглянето на оферти на някои строителни предприемачи, които са решили също да изчакат края на извънредното положение и поне два месеца след това, за да преценят на какви цени да оферират имотите си.

Друга причина цените на жилищата да не отчетат значителен спад е това, че към момента тяхната себестойност е доста висока. „Цената се формира от търсенето, но се формира и на база направени разходи. В този контекст, колкото и слабо да е търсенето, цената не може да е безкрайно ниска, тъй като себестойността е висока”, обясняват специалисти.

Изненадата при жилищния сегмент би дошла от пазара на наеми. От една страна имаме определен брой хора, които живеят в София и по-големите градове под наем. На част от тях доходите са намалени, а други вече са съкратени. От последната група голяма част побързаха да освободят жилищата, за да „ограничат финансовите щети” и вече дори се върнаха по родните си места. Други успяха да предоговорят или разсрочат наема си за времето на извънредно положение. Трети вече разглеждат обяви и търсят по-малки или по-отдалечени от центъра или комуникативни райони жилища, които съответно са и по-евтини.

Друг „голям играч” на наемния пазар, са инвеститорите, които през последните 3-4 години вложиха средства в покупката на жилища и след това значителна сума в цялостен ремонт и луксозно обзавеждане на имотите с цел отдаването им на краткосрочен принцип. Ситуацията в туризма безспорно е тежка. Това е секторът, който най-бавно ще се възстанови. Първите месеци след пандемията броят на пътуващите ще бъде ограничен. Дефакто става дума за жилища, които поне половин година (бел. ред. считано от 13 март) няма да могат да се отдават на туристи. Това накара част от собствениците на подобни имоти вече да ги обявят за отдаване под наем дългосрочно. Това ще доведе до повишаване в предлагането и е още един фактор, освен намалените доходи на наемателите, месечната рента да се понижи.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 50 гласа.

Свързани новини

  • Изненада на пазара на жилища в София

    С въвеждането на извънредното положение в резултат на пандемията от коронавирус част от купувачи и продавачите се оттеглиха от пазара на недвижими имо ...
    01.07.2020
    28 318
    102