Last news in Fakti

27 Април, 2020 09:21 23 917 134

Защо няма основание жилищата да поевтинеят

  • imot.bg-
  • жилища-
  • наеми-
  • цени

По-интересно е какво ще се случи на пазара на наеми

Защо няма основание жилищата да поевтинеят - 1
Снимка: М. Богданова ©

Мнозина се питат какво ще стане с цените на недвижимите имоти и по-конкретно как пандемията ще се отрази върху пазара на жилища. Някои прогнозират, че картината от 2008 г. ще се повтори, а други са категорични, че сегашната криза е далеч по-различна от тази преди 12 години и съответно ефектът върху пазара ще е много по-мек. „За да разберем коя от двете групи е права, най-лесният начин е да съпоставим двата периода преди кризите. В първия случай имахме няколко последователни години на двуцифрен процент на поскъпване на жилищата. Сега „влизаме” в криза при наличието на един балансиран пазар. Нямаше надуване на балони. Нямаше и прекомерно високи цени на имотите”, коментират анализатори. Именно поради тази причина не може да се очаква значително сътресение в ценово отношение при недвижимите имоти и по-конкретно при жилищата. Доказателство за това е и фактът, че участниците на пазара заеха изчаквателна позиция. За последния месец и малко повече, откакто е въведено извънредно положение, цените на жилищата в София почти не бележат промяна. Те се движат в рамките от -3% до +2%, сочат данни на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Според специалисти, там където има понижение, то е провокирано от изтеглянето на оферти на някои строителни предприемачи, които са решили също да изчакат края на извънредното положение и поне два месеца след това, за да преценят на какви цени да оферират имотите си.

Друга причина цените на жилищата да не отчетат значителен спад е това, че към момента тяхната себестойност е доста висока. „Цената се формира от търсенето, но се формира и на база направени разходи. В този контекст, колкото и слабо да е търсенето, цената не може да е безкрайно ниска, тъй като себестойността е висока”, обясняват специалисти.

Изненадата при жилищния сегмент би дошла от пазара на наеми. От една страна имаме определен брой хора, които живеят в София и по-големите градове под наем. На част от тях доходите са намалени, а други вече са съкратени. От последната група голяма част побързаха да освободят жилищата, за да „ограничат финансовите щети” и вече дори се върнаха по родните си места. Други успяха да предоговорят или разсрочат наема си за времето на извънредно положение. Трети вече разглеждат обяви и търсят по-малки или по-отдалечени от центъра или комуникативни райони жилища, които съответно са и по-евтини.

Друг „голям играч” на наемния пазар, са инвеститорите, които през последните 3-4 години вложиха средства в покупката на жилища и след това значителна сума в цялостен ремонт и луксозно обзавеждане на имотите с цел отдаването им на краткосрочен принцип. Ситуацията в туризма безспорно е тежка. Това е секторът, който най-бавно ще се възстанови. Първите месеци след пандемията броят на пътуващите ще бъде ограничен. Дефакто става дума за жилища, които поне половин година (бел. ред. считано от 13 март) няма да могат да се отдават на туристи. Това накара част от собствениците на подобни имоти вече да ги обявят за отдаване под наем дългосрочно. Това ще доведе до повишаване в предлагането и е още един фактор, освен намалените доходи на наемателите, месечната рента да се понижи.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 50 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нова

    179 15 Отговор
    Кога и какво в България е поевтинявало? А сетих се човешкият живот, с всеки изминал ден.

    Коментиран от #64, #113

  • 2 дфгдфхфйгх7978

    213 43 Отговор
    ХАХА тия статии най ги обичам да обясняват как нямало да пада мога да изброя сумата причини ще пада и то най малко с 30% и нагоре но ще напиша само една от многото причини - САМАТА нагласа на хората че ще пада е достатъчно :)))))))))))))))))))))))))

    Коментиран от #10, #51, #96, #129

  • 3 Аноним

    28 43 Отговор
    Защото хората имат доходи
  • 4 Г. Иванов

    183 39 Отговор
    Ще има огромен срив (30%) в цените на недвижимите имоти. Такъв се очакваше и преди Covid-19, но сега е неминуем.

    Коментиран от #11, #36

  • 5 Аноним

    116 28 Отговор
    Надолу яко
  • 6 Божинов

    196 24 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Нямаше надуване на балони. Нямаше и прекомерно високи цени...
    Вие нормални ли сте? Заплата 600 лв. а цена на квадрат 2000+ лв.
    Да, това е много реално. Сега агенциите и строителите дават пари на медиите за поръчкови статии.

    Коментиран от #39, #90

  • 7 Дурхан

    150 34 Отговор
    Не купувайте сега ...изчаквайте ..след три месеца ще купите 30_40%по евтино ..балона пак ще се спука

    Коментиран от #12, #17, #132

  • 8 Пак говорим "повърхностно"

    54 9 Отговор
    Зависи, Продаваш или Купуваш и дали си Агенция!!!!! По принцип ако продаваш цените са паднали и е супер евтино но ако купуваш няма нищо такова дори има "ръст" и то Сериозен Ръст!!!!!!

    Коментиран от #71

  • 9 Ю Кортес

    57 27 Отговор
    Себестойността е с най малко значение.
    От значение е колко пари има в оборот и наличност в населението,лихвите и възможностите за алтернативни инвестиции.
    За сега,натрупаните депозити са много,лихвите ниски и алтернативи почити няма.Ще има слабо понижение на цените,но не за хубавите локации и строежи.

    Коментиран от #14

  • 10 Няма

    34 69 Отговор

    До коментар #2 от "дфгдфхфйгх7978":

    Такава е твоята “нагласа”- като нямаш парички, искаш всички да нямат?! Е аз имам, гадно- нали!

    Коментиран от #98

  • 11 Хахах

    21 28 Отговор

    До коментар #4 от "Г. Иванов":

    Да,такива като теб ще се сринете тотално
  • 12 Хахах

    18 33 Отговор

    До коментар #7 от "Дурхан":

    Продавай- на минус 50% , ако ти е в добър район- още по-евтино си продай имота, хахаха

    Коментиран от #67

  • 13 КралиМарко

    109 17 Отговор
    Колко време ще е тази пандемия и тези мерки..никой не знае.Ясно е, че ако има продължаване на 13май с мерките, всичко ще стопи мазнинката.Тогава ще има тотална безработица, а от там и никакво обслужване на кредити.Оборотите на дрехи,обувки и други нужни неща са паднали с над 50% за два месеца..а те са джобни пари в сравнение с имота.Имотите имат цена ако има переспектива - бизнес среда, развитие работа..кипи живот.Това не се очертава в БГ в близките 5-10години.Кой ще инвестира в разходи..висок данък,такси смет,поддръжка,охрана..без приходи.На кой ще отвърже инвестицията, никакво активно търсене в бедното население без доходи за храна и физическо оцеляване.Дано да е само с 30% , по вероятно е да е с повече, ма то тези строителите имат надценка от себестойност250Е на квадрат до 1000 и нагоре поне 4 пъти надценка, та и на 500 и надолу ще им е екста ако им кой да извади да им плати!

    Коментиран от #28, #30

  • 14 Панов

    65 15 Отговор

    До коментар #9 от "Ю Кортес":

    Много добре написано,обаче важи за София.
    За провинцията наред с това е и демографията.
    Там цените ще са надолу.
    За панелите,дори и в София,надолу.Никога повече няма да стигнат цените от преди вируса.
    За кварталите без инфраструктура,надолу.
    За хубавите райони съм съгласен,или предложенията изчезват от пазара или много малко надолу.

    Коментиран от #19

  • 15 Stan

    113 9 Отговор
    В целия свят има криза само в България няма.!
    Страната с най ниски доходи....
    На какви фантазии цените ще останат непроменени?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Читател

    59 23 Отговор

    До коментар #7 от "Дурхан":

    Пaзaрът нa имoти НИКOГA нe e cъщecтвувaл зa хoрa cъc зaплaти 600 лв. Тoй e зa хoрa c дoхoди oт > 1500 лв/чoвeк; И aз cи миcля, чe щe имa cпaд - вce пaк, купувaчитe щe ce въздържaт. A вce някoй щe иcкa дa прoдaвaвa. И щe му ce нaлoжи дa прeocмили цeнaтa. Aмa 30% :) "глaднa кoкoшкa - прoco cънувa"; Инaчe рecпeкт към "aнaлизaтoритe" кoитo прeдcкaзвaт cрив и пocoчвaт пeриoд. Тoвa e ceриoзнa думa. Тукa имa 1-2 кoитo oчaквaтe cпaд c 30% зa cлeд 3-4 мeceцa. Щe видим дaли щe cтe прaви или нe. Нo aкo нe cтe - пaк нямa дa излeзeтe c имeтo cи.

    Коментиран от #57, #65

  • 18 Хитрото

    59 9 Отговор
    Статията изглежда като поръчкова и писана от голям инвеститар.Не е вярно основата на всеки пазар е търсенето- при ниски даходи , очаквано понижение мин 30 % + ръст на безработицата + затегната кредитиране от банките = 30 % минимум понижуние на цената на имотите.Не сваляш друг сваля е продава инъче 1000 сгради на акт 14 и 15.Свалянето на цените не е самоцел или плод на желание просто пазара ще се скапе.След 2 год сегашните цени.Себестойност в момента 300 евро + обезщетение около 25 % при мин цена в Люлин 800 евро .
  • 19 Ю Кортес

    30 8 Отговор

    До коментар #14 от "Панов":

    Съгласих се.
    Копторите надолу.Хубавите райони и строежи,без повишение.Въпросът е дали ще ги изтеглят от продажба,защото и сега трудно се намират. Аз ако съм,що да продавам,къде ще набия сухото,на банки не вярвам,какви други възможности се предлагат

    Коментиран от #134

  • 20 евро цени

    46 14 Отговор
    Бенизна също нямаше да пада......

    Коментиран от #82

  • 21 Eee

    59 20 Отговор
    Хората като огладнеят хубаво след 6 месеца и почнат да продават на цени кой колко даде тогава ще се видят реалните проценти.Сега е още рано да се говори с колко ще се срини пазара.

    Коментиран от #22, #24

  • 22 Читател

    23 6 Отговор

    До коментар #21 от "Eee":

    Да, прав си. И за двата вида прогнози "задържане" и "падане" на цените има достатъчно субективни аргументи. Времето ще си покаже.
  • 23 Бобо

    61 16 Отговор
    Как може да говорите че няма да има спад. Ай сиктър ще кажа. Та ние ли се извадихме най богатите, навсякъде вече има не спад а срив, за пример САЩ, Испания, Италия, Франция.
  • 24 Хайде давай мечтателю

    17 21 Отговор

    До коментар #21 от "Eee":

    Аз давам 180 лв( сто и осемдесет ) за твоя имот, и по толкова също на близките ти

    Коментиран от #25

  • 25 Ееее

    25 7 Отговор

    До коментар #24 от "Хайде давай мечтателю":

    Пак ще коментираме след 6 месеца,сега е твърде рано за коментари.
  • 26 Антони

    26 5 Отговор
    Строиш на 280 евро, продаваш на 1450 Евро. Регулира се пазара от този, който купува. Дадат му някъв нисък процент на кредита и си мисли, че е изгодно. Къде са 5%,къде 500. Харчиш ако имаш. Взимаш кредит, за да инвестираш във възвръщаемост.

    Коментиран от #33

  • 27 Гост

    49 10 Отговор
    Ще поевтинеят жилищата и за това има причини,и въобще не се лъжете ,че щом сега няма спад то ще е така.Много хора са с намалени доходи или без тякива,съответно покупка на имот не е на дневен ред.Наемите падат съответно с цвл инвестиция също няма да плащаш сегашната цена,търсенето ще падне ,а предлагане има голямо.И накрая да не ми обяснява колко висока му е себестойноста на имота,всеки знае каква е печалбата с която се работи.Успех на всеки ,който строи или търси имот.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ххх

    40 10 Отговор
    Не видях истински анализ на ситуацията' а по скоро твърдения' без отчитане на икономическото положение в Бг и света. Няма изследване също на циклите' което е много важно' защото всеки пазар се развива на приливи и отливи. Колкото до цените те няма да паднат' а ще се върнат към нормалното. Пример: една и същи имот 2011 се продава за 15 000' сега е обявен за 30 000. Цикъла на спад за Бг' започва 2021 и продължава около 6 г и след това' покачване. Тоест първото намаляне на цените' ще бъде след декември 2020' но няма да е рязко' който иска да купува трябва да изчака поне до 2022' тогава спада ще е с около 20-30% а следващите години и повече' докато цените се върнат към нормалното си състояние. И да без пари няма да се раздават' но ще са на много по реални цени от колкото сега. То и преди пандемията пазара боксуваше и сделките бяха малко' а до края на годината ще е още по зле. Високи цени и почти никакви сделки.

    Коментиран от #31

  • 30 1234

    16 26 Отговор

    До коментар #13 от "КралиМарко":

    Най обичам цървули да ми обясняват себестойности. Поне си мълчи и не ръси смехории.

    Коментиран от #50

  • 31 Пацо

    20 7 Отговор

    До коментар #29 от "Ххх":

    Колко години назад изследва пазара че стигна до гениалния извод че циклите в бг са по 6 години.

    Коментиран от #35

  • 32 спец

    39 9 Отговор
    АРГУМЕНТИТЕ НА Ментите са изсмукани от пръстите. Нямало поевтиняване - ами няма, защото няма сделки, а сделки няма заради блокажа на държавата. През 2008 - 2012 цените падаха с около 10-15% годишно и сега ще е така - няма да е рязко. При наемите обаче, където в повечето случаи няма формалности като нотариуси и брокери, падането на цените е доста рязко - от порядъка на 20-30%, в някои случаи наематели въобще не могат да се намерят. Оттук и изводът, че следва сериозен спад в цените, който няма да е автоматичен, а постепенен, но неизбежен.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 guest

    37 8 Отговор
    Много интересни и смешни статии започнаха да излизат за имотите в сайта ви всеки ден. Преди пандемията, колко статии излязоха че се очаква спад. Сега когато практически пазара е блокиран, се очаквало ръст. То логика никаква...
  • 35 Ххх

    23 6 Отговор

    До коментар #31 от "Пацо":

    Използвам астрологично прогнозиране и то няма грешка.Винаги когато Юпитер преминава през Козирог, цените стигат своя пик:
    Юпитер в Козирог-2020, 2008, 1996,1984. и т.н. И на следвашите години започва спад, тоест през: 1985,1997, 2009 и следващият се очертава за 2021. Предлагам да не спорим, които иска може да изчака до следващата година и лично да провери:)
  • 36 не 30

    5 11 Отговор

    До коментар #4 от "Г. Иванов":

    ами поне 30 пъти по 30 % ще е спада, даже 3000 пъти по 30 %. Т.е. емпиричният ти анализ не почива на конкретика
  • 37 Диамантената ръка

    16 13 Отговор
    Който има излишен имот, а няма пари за храна ще продава...
  • 38 нееееееее

    29 5 Отговор
    преди три , четери години в Търново в района на нова болница ( добро място в града )панелките бяха по 40 - 45 хил лева офертна цена за 60 кв . чиста площ това със тераси коридори бани всичко сега същите от 80 000 - 90 000 за същите , тези които ги санираха са по 110 000 лв и нагоре . Това какво е

    Коментиран от #119

  • 39 Сеирджия

    16 4 Отговор

    До коментар #6 от "Божинов":

    И да плащат, няма значение, когато не искам да купувам!!!

    Коментиран от #47

  • 40 Пеши оди пеши и кара трактор

    28 4 Отговор
    Тия два сйата имот.бг и факти са едни от най големите измамници или по скоро си затварят очите за фалшивите обяви които бъкат в сайта им. Следя пазара от една година в Сфоия както и в родния ми град. Ако за родния ми град нещата са доста прозрачни, то в София от една година наблюдавам как се въртят едни и същи апартаменти с едни и същи снимки, я от секция продажби я в секция наеми. Сменят ги в близки по род квартали. Примерно двустаен панелен апартамент в Изток се появява след 4 месеца като тристаен, ново строителство със същите снимки в квартал Изгрев. Е как да ви вярваме бе?
  • 41 Гост

    25 4 Отговор
    Живея в Пазарджик в кооперация широк център на втори етаж. Преди 7-8 години под нас на първия етаж се продаде апартамента за 50 000 лв. Преди няколко месеца над нас се продаде апартамента за 55 000 ЕВРО. И двата са горе-долу равностойни като вътрешен ремон, дограми и т.н. Увеличението е ДВОЪНО само за няколко години

    Коментиран от #44

  • 42 Пеши

    16 3 Отговор
    Тия двa cйaтa имoт.бг и фaкти ca eдни oт нaй гoлeмитe измaмници или пo cкoрo cи зaтвaрят oчитe зa фaлшивитe oбяви кoитo бъкaт в caйтa им. Cлeдя пaзaрa oт eднa гoдинa в Cфoия кaктo и в рoдния ми грaд. Aкo зa рoдния ми грaд нeщaтa ca дocтa прoзрaчни, тo в Coфия oт eднa гoдинa нaблюдaвaм кaк ce въртят eдни и cъщи aпaртaмeнти c eдни и cъщи cнимки, я oт ceкция прoдaжби я в ceкция нaeми. Cмeнят ги в близки пo рoд квaртaли. Примeрнo двуcтaeн пaнeлeн aпaртaмeнт в Изтoк ce пoявявa cлeд 4 мeceцa кaтo триcтaeн, нoвo cтрoитeлcтвo cъc cъщитe cнимки в квaртaл Изгрeв. E кaк дa ви вярвaмe бe?

    Коментиран от #46

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 хhhh

    20 4 Отговор

    До коментар #41 от "Гост":

    Завишението на офертните цени от последния спад е над 100%, това ако не е балон какво е? Реалната ннфлация за последните години не надхвърля 20%. 80% надценка от какво са обосновани? Отговора е лакомия и лесни кредити. Авторката на стаията, предполага че такива кредити ще се раздават безкрайно, ами ако не стане така? Ако ресурса на чуждите пари секне? Ако има безработица? Много едностранно е погледнато, трябва да се отчита и обратната страна.
  • 45 Брокер_със_старо_бмв

    25 8 Отговор
    https://mobile.frognews.bg/article/195319/

    Банките вдигат лихвите по ипотечните кредити !!!!!

    Това ако не е основание за падане на цените, незнам кое.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Poko

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "Сеирджия":

    Аз съм.ти фен…
  • 48 Брокер_със_старо_бмв

    25 9 Отговор
    Ето ви две причини да паднат цените:

    1. Банките вдигат лихвите по ипотечните кредити.
    2. Задава се невиждана икономическа криза.(коментар от МВФ)

    II. Ето ви реален пример за балонизиране:
    Цени 01/2018
    1500 евро квадрат, ново строителство за Изгрев затворен комплекс до кат.
    1500 за ново с а16 в Иван Вазов.
    Цени 01/2020 - 30-40 % увеличение.

    ... Балон няма .
    ... Причини да падат цените няма.
  • 49 читател

    53 3 Отговор
    Нaй-гoлямaтa измaмa e в рaзминaвaнeтo нa рeaлнaтa квaдрaтурa и тaзи c идeaлни чacти. Нe мoжe щoм в нoтaриaлния aкт пишe, чe жилищeтo e 50 квaдрaтa ти дa пуcкaш oбявa чe e 65! Крaйнo врeмe e Кoмиcиятa зa зaщитa нa пoтрeбитeлитe дa ce ceзирa зa тeзи измaми в ocoбeнo гoлeми рaзмeри - cтaвa въпрoc зa дeceтки хиляди лeвoвe. Cъщo тaкa нe мoжe дa търcиш гoтoвo жилищe, a пocтoяннo дa ти прoбутвaт въздух пoд нaлягaнe - cнимки нa cтрoящ ce блoк, или cтърчaщи oтвcякъдe кaбeли, или рaзни cмeшни риcунки нa бъдeщи блoкoвe c мaйки c кoлички и пърхaщи дeчицa, a гoдини cлeд aкт 16 дa гaзиш в кaлтa. Дa cи oтвoрят caйт зa дoгoвoри и тoй дa бъдe oтдeлeн oт caйтa зa имoти. Въпрocнaтa кoмиcия дa нe ce зaнимaвa c грaмaжa нa хлябa, a c eдри измaми кaтo гoрeoпиcaнитe.
  • 50 КралиМарко

    39 6 Отговор

    До коментар #30 от "1234":

    Цървул е на баща ти синът/ за да нападаш лично с епитети , не те прави по убедителен/
    Да ти смятам ли цената на квадрат..по цени на бетонов център,арматурен двор, личен кофраж, или под-наем, цена на мото смяна на багер, цена на труд на надница, цени на едро на тухли,разтвори,кабели ,търби.Да ти дам ли цени на проектиране на всички части/ама не за будали/, на геодезия..Ех, много странно , защо ли срещу теб може пък да стои човек строил и направил не само на думи и къщи и апартаменти..Тихо и кротко, се научи да приемаш и чуждото мнение.По някога не е приятно, но истината винаги е една - и тя не е приятна, за онези, които печелят от скриването и!Този бизнес беше..сега е в кома, а за в бъдеще ще е мъртав тотално!!!Нито има хора, които да изкупят моментните готови и полу-готови строежи, нито масово ненужните и запуснати поостаряли имоти, наследствени, нито ще се вдигне раждаемостта и нуждата от жилища в територияс нулева икономика и най-висока смъртност!
    В този бизнес се препраха и инвестираха милиарди пари, като се закачиха доста новобогаташи, дето плащаха без да знаят какво и колко , че то им бе все тая..нали са бързи и крадени и лесни, руснаците и англетата опитаха и те, и после спряха, щото вечно тяхно,пък и струпано некачествено.Младите Меринджейни, дето им отпускаха кредити имат да изплащат още поне 20години имотите си, а за втори- немат душа и живот..Ти клиенти, от де ги видя бре, че баш у БГ ще дойдат да инвестират!?Никаква инфраструктура, никаква сиг

    Коментиран от #91

  • 51 Булгар

    27 4 Отговор

    До коментар #2 от "дфгдфхфйгх7978":

    Поръчкова статийка...твърде елементарна
  • 52 Иван

    34 5 Отговор
    Такива статии само увеличават подозренията, че ще има ако не срив на цените, то поне сериозен спад - докъм 30%. Говори се за висока себестойност на имота, но не се посочват числа. В момента цената на някои имоти на пазара надхвърля в пъти себестойността им.
    Търсене имаше, защото се увеличиха доходите, кредитите са изгодни, хората започнаха да инвестират парите си в имоти.
    Нещата се променят и и ще продължат да се променят. При една забавена икономика, имотите ще поевтинеят със сигурност, макар и със закъснение.
    Търпение се иска. Не е време за сделки и купуване. Не се връзвайте на такива поръчкови статиии.
  • 53 КралиМарко

    33 5 Отговор
    Ако имах няколко кооперации/строежа/ с по -над 30 апартамента в тях, дето са ми в начална фаза на строеж..и аз бих се нервирал на такива глупаци, дето пишат, че ще падат цените на имотите!До сега как беше..играем с нашата банка - тя дава на мен кредит/обезпечение/ да пусна след строителната линия да се строи.. да изкарам подземното, че то най скъпо и трудно, и до кота нула или терен е голямото вадене и зор/После, като имам строителна линия и строя е лесно, продавам на зелено на будалите - тънкана напреде им взимам, едно 80-90% от реалната спазарена цена, не тази дето е по сделката.Като сключа предварителните договори и анексите..и почнат да идват стотици хиляди приход..или връщам бързо на банката, или почвам нова сграда, ако намеря атрактивен терен/ а терена е най-важен - там обезщетявам с апартаменти собствениците, че иначе лошо..ако плащам кеш по 200евро квадрат земя-никаква сметка не се връзва, виж с обезщетението - давам им ликсозни имоти на пазарни цени - и те с 4-500% надценка над себестойност , демек ако ми е 200хил земята , то с два апартамент и готово/а те са ми по 30хиляди обаче на себестойност/Ще спирам до тука..изводите са за всеки..
  • 54 Наблюдател

    10 2 Отговор
    Да не ми дават за пример че не можели да продават под стойността на строителните работи.
    Важно е имат ли свободен ресурс купувачите и дали искат да купуват и с каква перспектива.
    Банките колко лесно ще от пускат кредити и с какви лихви.
  • 55 Тошко

    22 3 Отговор
    Наричат надутите цени в София БАЛАНСИРАН ПАЗАР.
  • 56 Наблюдател

    23 3 Отговор
    Доводът колко вложили строителите?
    По каква логика в този бранш винаги трябва да са на печалба?
  • 57 Дурхан

    27 4 Отговор

    До коментар #17 от "Читател":

    Жилищата нямат никаква доходност .. балон а който ще се спука .инвеститорите са задлъжнели, фирмите са задлъжнели , купувачите са задлъжнели ,няма приток на имигрантски пари .....кеша ще е крал

    Коментиран от #97, #126

  • 58 Брокер_със_старо_бмв

    23 2 Отговор
    Някой ще попита ли после "Инвеститорите" с 20 годишни кредити дали не могат да продават под себестойноста...
    Най-големите губещи ще са тези излъгани хора които се смилят за "инвеститори", купили на кредит тези балонизирани коптори.
  • 59 Срещи с Буров

    7 10 Отговор
    Атанас Буров в спор с мин. на Румъния Бриану му казва: "И на коча м*дете се клатят, ама не падат......."
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Мария

    17 2 Отговор
    И какво казва тази "мъдра статия" ? 1. Че нямало балон; 2. Че себестойността на стоителството била висока; 3. че за 2 месеца цените били от -3 до + 2 %. Голееми глупости ! Купуването отразява само и ЕДИНСТВЕНО покупателната възможност на населението.
    За информация - покупателната възможност за 2008 и за 2020 е приблизително една и съща. Всеки може да си направи сметка. Ако през 2008 г. си вземал 1000 лв. и си купувал сирене за 5-6 лв., а през 2020 г. вземаш 2000 лв. и сиренето ти струва 12-15, дали си по-богат през 2020-та, отколкото през 2008-ма. Е, сега нека да приложим същата сметка и за имотите.
    Реалистични (реални) ли са цените на имотите ?

    Коментиран от #107

  • 62 Емо

    11 1 Отговор
    Тоя дето са му платили да напише таз' малоумна статия, що няма малко уважение към читателите си ! Като говори за себестойност , защо не каже колко е тази себестойност, или нещо като средно за пазара. Все пак това са числа ! Само това е остатъчно за интелигентен читател да схаване доколко е сериозно написаното или е просто поръчка за 5 лв.
  • 63 Иван

    24 1 Отговор
    Пичове, Авторката на статията е Милена Богданова. На нея всички статии за имоти са спекулативни и много общи, без конкретни данни и информация. Ние сме малък, но много прост народ!
  • 64 Ново

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Нова":

    Само в българия има себестоиност/този умник знае ли какво е себестоиност в германия Франция италия себестоиност да не е даром или са безплатни тухли парцел цемент и т н явно си поглупав отколкото се правиш истина е че много огладняхте и затова пишеш работи за които и на теб не ти се вярва
  • 65 Бсп член

    3 13 Отговор

    До коментар #17 от "Читател":

    Прав си в едно цените няма да паднат защото заплатите се повишават хората живеят в комфорт и се чудят къде да си харчат парите освен руснаци в българия идват французи италианци германци и те търсят апартаменти а българите искат да живеят в големи жилища « да плащат за120квм а то да е 60квм»
  • 66 Никола

    26 3 Отговор
    Съвет от човек който се опари през 2008.

    НЕ КУПУВАЙТЕ СЕГА!

    Не си разбивайте живота. Това ще ви тежи на главата много, много години...
  • 67 Бреи бреи

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хахах":

    Намерил първо купувач жилища има и за китаиския народ
  • 68 Анализтор

    22 3 Отговор
    За разлика от абстрактните анализатори, които се цитират в статията, аз съм такъв по класификаторът на професиите. И сега ще дам обективно мнение.

    1. Цените в imot.bg са офертни цени, а не реални на които се склюват сделки. Това, че цените са некоригирани в последния само показва, че имотите са все още на пазара- тоест никой не ги е купил.

    2. За рецесия се говореше още преди Корона вируса. Кризата няма кой да я предскаже, но рецесията се очакваше. Сами преценете дали точно кризата сега няма да е само началото на стремглава рецесия.

    3. В статията се говори за провинциалисти изгубили работата си-> невъзможност да плащат наемите си. Този тип хора не са смао наематели- те са и горди "собственици" на ипотекирани жилища. Когато не могат да си плащат ипотеките ще бъдат притиснати да продават. А когато си притиснат да продаваш си склонен да продаваш на цени под пазарните, само за да не взема банката имота. Другия вариант е банката да ти секвестира имота, да го възложи на ЧСИ, което ще направи търг на 75% от пазарната оценка и още по- ниско при последващи търгове и накрая ще бъде купен отново за доста под офертите от имот. бг, които се цитират в статията. Това са само два примера за реални сделки, а не абстрактни данни от имот.бг., където да не забравяме всеки може да публикува и 50кв. гарсониерка за 200к евро.

    Коментиран от #108

  • 69 адаптираи се или изчезни

    12 1 Отговор
    Стига вече с тия жилища. Ситуацията не е много сложна. Пазара е замръзнал. Едо евентуално сваляне може да го по раздвижи. Лошото е че брекерите са малко тъпички сега просто защото когато работиш със глупав клиент и затъпяваш. Те ще направят бутафорно сваляне на цената ще наслагат фалшивите обяви. Защото си мислят,че ще могад да симулират спад на цената и после след като се разшава пазара.Пак ръст,че и по висок. Но парите ги няма.Като ги няма пари сметката не излиза. А понякога излиза през носът :D
  • 70 Досо

    17 1 Отговор
    След като брокерите смятат че пазара ще се възстанови, защо се регистрират на борсата масово?
  • 71 ТРОШАЧА

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Пак говорим "повърхностно"":

    Колега нещо ти се бърка логиката??? Зависело дали продаваш или купуваш??? Ако купуваш купуваш скъпо а ако продаваш продаваш евтино... Как примерно аз ще продам евтино апартамент като продавач а ти ще го купиш скъпо от мен като купувач??? Ето това искам да ми обясниш по детайлно че явно нещо не мога да ти разбера схемата и системата и какво по дяволите искаш да кажеш в същност??? Чети си поста по внимателно преди да го качиш... Примерно...!?

    Коментиран от #76

  • 72 КралиМарко

    14 5 Отговор
    В момента в бизнеса с имоти са строители със здрава подкрепа-предимно политическа и банкова.Те имат нужното удобство за да реализират и прокарват проекти по всички институции.Тези играчи са изпълнители на всички атрактивни и лансирани на пазара имоти.Е, като симбиоза със своите финансови покровители и партнери в сянка, е съвсем естествено да се раздува митът, че имотите само ще нарастват и нарастват, защото в БГ все по-богати и заможни стават хората и страната върви напред.То не са рекламни статии,предавания, то не са интернет банери, то не са скачени имотни агенции, дето продават едно и също ..но на много места, та белким се закачи някой желаещ.Този бизнес генерира зверска корупция!!!Само разрешителните режими , съгласувания, становища..чудо е.Е, държавата си затвара очите, защото тя самата е използвана да саботира и спира нормалните и обикновени хора и фирми да се конкурират с правилните и богопомазаните.Иначе ще има и по ниска цена, и по-качествен продукт..и избор.Сега на практика в един средно голям провинциален град едрите строителни фирми са 2-3 максимум, и всички до една са вързани с властта и държавата.Та балонът се надува отвсякъде, за да може да се печели яко , не от масовостта на сделките, а от всяка една единична такава...Старите жилища са практически непродаваеми - това го знае всеки един , които има агенция за недвижими имоти.Там ремонтите са огромни средства в каца без дъно.Всички се надаха за Евро клиенти..това Германци,Французи,Холандци...

    Коментиран от #83

  • 73 Пешо

    18 6 Отговор
    Мирише ми на платена статия от брокери и строители които треперят и 100% в изминалите 2месеца 1 зделка не са има ли , Българите вече не са толкова слепи и наивни балона е толкова надут в цените че ще гръмне поне с 40% СПАД .Това е добре за нормалния гражданин , за далите поръчка за статията ......
  • 74 vip

    4 3 Отговор
    Ще "глътнат вода" неразумните - купували без да си правят сметката и алчните предприемачи. Банките няма как да напомпят лихвите, както го направиха през 2009 особено след суаповата сделка с ЕЦБ Общо взето с тази нулева лихва и непрестанно работещите печатници за пари. Безумните дългове, на някои държави - този кеш реално не струва дори и стойността на хартията...

    Коментиран от #84

  • 75 koko

    13 5 Отговор
    къща с гараж дневна и отгоре три спални излизат около 60 000 лв с всички изисквания УСПЕХ В КОМИСИОННИТЕ
  • 76 Язе

    3 1 Отговор

    До коментар #71 от "ТРОШАЧА":

    Има предвид,че ако той купува ще си мисли-дали не го платих скъпо.Ти като продавач ще си мислиш-дали не го продадох евтино.Можеше повече да поискам.Това е
  • 77 Надървен

    4 3 Отговор
    Който купува винаги му е скъпо, /независимо какво/ който продава обратното. Дори и по 8 лв./кг картофи като са ми нужни в менюто купувам. Така че угодия няма, този/тази/ същият ги продава картофите на тези цени ,в същото време, баучи имотите скъпи.
  • 78 скоти

    13 3 Отговор
    Цените се държат щото продавачите все още имат някакви пари и се надяват, че нещата ще се оправят и всичко ще тръгне както преди. Но няма да е така. МНОГО ХОРА ЩЕ СА С НАМАЛЕНИ ЗАПЛАТИ. Най-силните икономики предвиждат безработица от по 20 процента. Дано тук да не е така но се съмнявам много. Парите ще свършат да 3-4 месеца- после пак ще говорим.
  • 79 J.j

    8 2 Отговор
    Аз също ще продавам имот,за да купя друг,но не си правя илюзии,естествено,че ще падат цените.За мен не е проблем,защото колкото и да падне стойността на това ,което предлагам,ще падне цената и на търсеното от мен.И честно казано не разбирам такива поръчкови статии,някой хора не живеят в реалността,това си е.
  • 80 Разбирач

    7 9 Отговор
    Чакайте скоро "хеликоптерни пари" ... с което искам да кажа че иде инфлация...а сега се замислете кое е по-добре... КЕШ или Имот...!

    Коментиран от #92

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Реи

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "евро цени":

    Петрола ще се вдигне.....тръгнат ли колите лятото....карантината ще свърши ..гладът е по силен
  • 83 Пацата

    9 1 Отговор

    До коментар #72 от "КралиМарко":

    Донякъде си прав,но ела да видиш в един малък провинциален град като Шумен колко строители има,минимум около 30.Куцо и сакато строи нови сгради,съмнявам се ,че някои от тях няма да бъдат вкарани в експлоатация( акт 16),а други ще фалират като няма кой вече да купува на зелено.
  • 84 Реи

    3 2 Отговор

    До коментар #74 от "vip":

    Еврото ...парите ще се обезценят, ще се печата здраво за да се подпомогнат Италия и Испания
  • 85 toto

    1 1 Отговор
    Важното е , че мис Бикини вече е уредена с къща ! Така че на кого му пука за цените !
  • 86 123

    7 4 Отговор
    Приливи и отливи е имало и ще има. Разбира се, че ще има корабокрушенци, но тях ги има и в отсъствието на буря. Чета ви и се убеждавам как българина слаба тема няма. На нас от текстил до ядрена физика всичко ни е ясно. Истината е, че който си е направил добре сметката ще излезе от бурята сравнително сух. И на световно и на домашно ниво цените 1970 бяха едни, днес са други, след 10 години ще са трети и се обзалагам, че няма да са под сегашните! Пък кой как си харчи и инвестира парите си е индивидуална преценка. Тук повечето коментари са на мечтатели и злобни ОРА. Щяло да има това и онова, абре Вуте, ти нали не си се прее*ал, кюти си!
  • 87 Vancho

    10 3 Отговор
    Колко хора има в БГ.кой ще ги купува бре.всичко е балон
  • 88 Стойков

    17 3 Отговор
    Стойността на имота се изчислява като умножите наема по 180 месеца. Тоест инвестицията трябва да се възвърне до 15 години. Например за ВАРНА ако от един имот получавате 500 лева наем, то той трябва да струва 45 000 евро. Към момента такива имоти са по 80 000 евра. Което означава 40% спад в следващите 2 години. Дъното ще е в началото на 2023г.

    Коментиран от #114

  • 89 Банкер

    13 5 Отговор
    Към aнoнимнитe брoкeри, кoмeнтирaщи чe нaзрявa ИНФЛАЦИЯ щe дaм примeр oт cъceднa Турция. Зa пocлeднитe 5 гoдини в Турция имaт инфлaция oт cрeднo 15% нa гoдинa. Прeз 2015г 1 дoлaр = 2 лири. Прeз 2020г 1 дoлaр = 7 лири. Прeз 2015г 100 квaдрaтa имoт в Тeкирдaг бeшe 100 000 лири(50 000 дoлaрa). Прeз 2020г 100 квaдрaтa имoт в Тeкирдaг e 250 000 лири(35 000 дoлaрa). Нeтнa зaгубa: 15 000 дoлaрa. Къдe oтидe зaщитaтa oт инфлaция УМНИЦИ???
  • 90 The big

    5 9 Отговор

    До коментар #6 от "Божинов":

    Хайде малко по-сериозно - кой работи за 600лв - касиер в ЛИДЛ взема 1200лв. Доста смешно изказване или нисък стандарт - което и да е от двете е тъжно..
  • 91 хаха

    3 7 Отговор

    До коментар #50 от "КралиМарко":

    Личи си, че хабер нямаш. Писа за себестойността на тухлите и бетона ама цената на парцела нещо я пропусна. Или може би на теб ти ги подаряват 500кв.м. на центъра
  • 92 Инфлацията

    7 3 Отговор

    До коментар #80 от "Разбирач":

    Инфлацията беше. Иде криза и стагнация. Прочети малко, но не такива фалшиви статии като тази тук.
  • 93 Чоки

    6 3 Отговор
    Сега балонът е много по-тлъст от 2008г., а тогава цените се сринаха с около 50%. Изводите са си ваши!!!
  • 94 психодиспансер 4км

    12 3 Отговор
    Жилище се купува по време на криза а не преди криза
  • 95 българка

    11 1 Отговор
    Статията е поръчана от Bulgarian properties. Какво повече има да се каже? Тези брокери трябва да ядат.
  • 96 Прав

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "дфгдфхфйгх7978":

    Абсолютно точно
  • 97 Читател

    5 4 Отговор

    До коментар #57 от "Дурхан":

    Няма доходност? Добре. През 2006-та купих апартамент. За 45 000Е тогава. Един куп умници като теб ми говореха същото, което говориш ти в момента. И тогава 45000Е изглеждаха супер-много за 71 м2 чиста площ. Докато го направя за живеене и изплатя кредита, платих общо 120 000 лв.(главница + лихви + ремонт на жилището); Живях в това жилище 4.5 години, това са 54 месеца. Ако наемът на две спални + всекиднена е бил средно 350 лв. за него време - това са 18900 лв. 120 000 - 18 900 = 101000 лв. от 08.2014 насам е под наем. От наема, като приспадна данъците получавам 5400 лв. Общо съм получил 81 наема. Това са 36 000 лв.; Плащам данък за жилището - 200 лв. годишно; т.е. 2500 лв. за данък; Какво се получава? 101 000 - 36 000 + 2500 = 67500; Да ги кажем 70 000 лв., защото съм сменил сменил старите вече пералня, хладилник, някоя дръжка на прозорец, патрон и т.н.; Та това жилище към момента ми струва 70 000 лв. При вложени 120 000 и получени 50 000 лв. - прав си, не носи доходност. Сега наистина съжалявам, че не послушаh умниците като теб.

    Коментиран от #100, #103

  • 98 Какво имаш бе

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Няма":

    От мама и тате ли,апартамент у центърО?

    Коментиран от #99

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 едни смятат други имат

    9 1 Отговор

    До коментар #97 от "Читател":

    Аз пък 2013 купих за 48 000 евро от един дето го купил 2008 за 80 000 евро. Сега си живея в него. Можеш ли да ми сметнеш колко на сметка е той. Парите ги преведох на банката.

    Коментиран от #101

  • 101 Читател

    1 3 Отговор

    До коментар #100 от "едни смятат други имат":

    Изoбщo нe мe вълнувa. Винaги щe имa хoрa, чиитo cмeтки нe излизaт. Вcички хoрa cмe c рaзличeн умcтвeн кaпaцитeт. Някoи хoрa ca пo-умни, други - нe чaк тoлкoвa. Имaмe и рaзлични приoритeти в хaрчeнeтo нa cрeдcтвaтa cи. Нaпълнo възмoжнo e, тoзи, дeтo e купил зa 80К и прoдaл зa 48К.... нaпримeр някaкви 32К дa ca нищo зa нeгo. Зaщo нe? :) Имa и тaкивa.... Прocтo нe трябвa дa глeдaмe "чуждaтa пaничкa". Яcнo e - зa глaднитe e cкъпo, зa бoгaтитe - eвтинo.

    Коментиран от #102, #104

  • 102 де е тая корона

    2 1 Отговор

    До коментар #101 от "Читател":

    Мдаа брокера винаги разправя,че има хора дето за тях парите са нищо и купуват всичко тн.. Е все пак е хубаво хората да да са информирани. Така че реших и аз да споделя.
  • 103 Муха

    8 2 Отговор

    До коментар #97 от "Читател":

    Нас ли убеждаваш или себе си?! Хаха... Аз купих 2003 г. за 25000 лв. 17 години... 204 месеца... Дори 250 лв среден наем = 51000лв.
    = > 1. Доходността ти е комична, поне 4 пъти про ниска!
    2. Абе уж трябва да ги имам тези 51000, ама ги нямам! Като вица с цигарите и ферарито...
    Та така.. Приеми, че си се прецакал към онзи момент и си живей живота.
    PS Цените ще паднат. Просто по осезаемото ще е след някоя година. Та ако ще купувате и можете - изчакайте. То и наемите ще спаднат... Честито на "инвеститорите", най-вече на тези с ипотека! ;)

    Коментиран от #106

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Брокер

    12 3 Отговор
    За да рзберете по-лесно как се определя дадена цена на каквато и да е стока , може да прочетете учебник по микроикономика. Цените ще паднат ПОНЕ с 15% до края на годината. Сега ще ви дам и малко факти :
    1. В мемента има излишък от жилища под наем в София , включително и от такива, които до момента са давани за нощувки. Този излишък ще се увеличи по две причин - А) много инвеститори купуват апартаменти за препродажба, но кокато търсенето е ниско ще се принудят да почнат да дават под наем(иначе не би била ликвидна инвестиция имота им да стои 2 години празен или да не се продаде/да се продаде на по-ниска цена); Б) много хора останаха без работа и ще се върнат по родните си градове-> много квартири ще останат празни. Така,че в момента и избор ще има и цени ще се договарят!!
    2. При имотите в продажба, само за месец има 5% спад в цените. Но това е в рамките на нормалното , тъй като има хора на зор , които продават или ще купят по принуда. Що се отнася до цените в София съм съгласен ,че са балонни.
    Бонус факт* Артекс продават ателиета в Лозенец на цени от 3 000 евро на квадрат !!!!!! Друг строител срещу Маринела продава на 5 000 евро на квадрат !!!! В Люлин 2ст панел върви по 900-1000 евро !! Работя близо 5 години като брокер и съм видял наистина уникални жилища на разумни цени , но това не е нормално. А... :) и до всички дето ще кажат "Ама вие брокерите определяте цените " ще кажа отидете и се пробвайте да определите цената на апартаменти при строител :) ус
  • 106 Читател

    3 1 Отговор

    До коментар #103 от "Муха":

    Нали това казвам и аз - супер-прецакан съм! Да си бях живял под наем... нямаше сега да си скубя косата.
  • 107 Инвеститор

    2 7 Отговор

    До коментар #61 от "Мария":

    Здравейте,
    Отличен пример, който показва как стоят нещата в момента. Всичко е с усвоена стойност, и както заплатите няма да мръднат (минималната е два пъти и половина нагоре), сиренето също няма да стане 5 лв. Познайте дали цените на имотите ще се върнат на тези нива.

    Коментиран от #109, #116

  • 108 kkk

    10 4 Отговор

    До коментар #68 от "Анализтор":

    Да допълним за цените по сайтовете и реалните цени:

    Онези €1000/м2 в сайта само докато кажеш "Добър ден, вече имам одобрен кредит от банката за жилище" веднага стават €900, а при добър пазарлък слизат и на €750

    "Топ локация" според брокера е едно, а според клиента в 98% от случаите е нещо тотално различно и също е много лесно по този параграф да се свалят едни 10%

    Кажеш ли "купувам имот за да го давам под наем" директно сядаш на дебелият чеп с надутите цени

    Личен пример- завършена сграда с Акт 16 и табела "продажба от инвеститора", уреждам си среща и оглед. За "добър ден" се почна с цена от €1600 (издаване по БДС), след 20 минути бяхме на €1400, след 3 часа бяхме на €1250, бонус паркомясто и издаване "до ключ" с материали и дизайн по мой избор. Ей това е положението с "офертни" и "реални" цени- бай Хой винаги иска едни 25-30% повече от реалната цена която го устройва и ще е така докато има балъци да плащат надутите цени

    Коментиран от #110

  • 109 кафенце пия и си клатя краката

    10 4 Отговор

    До коментар #107 от "Инвеститор":

    Ами успех с продаването. Само да вметна,че сега ще трябва да продавате на тези дето имат пари а не на тези дето нямат и взеха неразумен заем. Доходът ми е няколко хиляди лева месечно.Така е от доста години. Дори и през ум не ми е минавало да пазарувам на тези цени. Както и на да колегите ми. Да бихме купили разбира се. Но на разумни цени. Разумна цена е -30% . Това тук е просто информация така,че моля не ми отговаряи. И не се дразни. Просто и балъците свършват в един момент.

    Коментиран от #112

  • 110 някакъв си там

    8 1 Отговор

    До коментар #108 от "kkk":

    Като чуя цена 1600 евро знам,че дори и бога на пазърлъка да ми помогне пак съм прецакан. И просто се подсмихвам паля си една цигаретка и си занимавам умът с каде каде по полезни работи. Понякога гледам и слушам хора дето купуват на пика. Преди обичах да гледам Animal Planet и там е доста кърваво. Но това с имотите е по интересно.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Давай напред

    6 4 Отговор

    До коментар #109 от "кафенце пия и си клатя краката":

    И моя доход тука в Англия като контрактор е много добър. Никога, ама никога не бих купил нещо на тея цени.

    Минимум 40% отстъпка, което и ще стане, не веднага, но скоро...
  • 113 Хе,хе

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Нова":

    Хе ,хе,де бре де "криза" още няма и имате информация какво ще се случи. Всички разбират от строителство и цена защото са сторили тоалетна на двора(барака) ?
  • 114 Хе,хе

    1 2 Отговор

    До коментар #88 от "Стойков":

    Тоест за 15 години от наема.Точно ,но за 30 години и наема нараства в засимост от инфлацията в + или - .
  • 115 На какъв балон

    2 2 Отговор
    сте? Питам ей тъй - балон от дима на Мери Джейн или нещо по-яко.
    Виждали ли сте как се разсейва димен балон, ето това ще стане и с жилищния...
  • 116 Чоки

    4 1 Отговор

    До коментар #107 от "Инвеститор":

    Ще ти се, но хората не са толкова прости. До тук с пладнешкия обир!!!
  • 117 Мими

    4 2 Отговор
    Аз съм потенциален купувач , но повече от 750 евро на квадрат няма да платя посмъртно и то за приличен квартал. Иначе по добре да си похарча стотина хиляди евро за кеф и развлечения отколкото да ги загробя в тухли и да чакам възвращаемост 25 ,30 години когато и жилището ше е пред разруха и печалбата от наема ще ми е смешна.
  • 118 Knife

    5 2 Отговор
    Аз като собственик не се вълнувам от тревогите на другите. Когато имам изгода - продавам, когато нямам - не продавам. Толкова е просто.

    Коментиран от #120

  • 119 Пффф

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "нееееееее":

    Балон
  • 120 Никола

    3 1 Отговор

    До коментар #118 от "Knife":

    Е приятел така просто да беше:-) Значи викаш няма значение дали цените падат, дори и като си собственик?...Е за такива като тебе които нищо не разбират строителите ги доят като крави...
  • 121 Съдията Дред

    5 2 Отговор
    Прогнозите са да няма спад, защото брокерите са гладни, и не са съгласни на ниски комисионни, и затова поръчват статии.
  • 122 Инвеститор

    1 8 Отговор
    Не мисля, че цена от 1000-1100 евро на квадрат в която и да е от младостите, на 5 Мин разстояние от метро е балон.

    Коментиран от #125

  • 123 Бизнесмен

    2 1 Отговор
    Въпрос до някой запознат с кредитирането в Русия:
    Как се отпуска кредит за закупуване на жилище в Русия - в рубли ли е кредитът, има ли клауза, която да предпазва банката от обезценяване на рублата / да взима предвид инфлация, т.н.?
    Как се продават жилищата там - в рубли или в чуждестранна валута?

    Питам, защото съм чел, как в България хората взели кредит от ДСК за жилище през 80-те или 90-те години, заради обезценяването на лева през периода 1990-1997, всъщност са били на далавера и успяват да си върнат кредита супер лесно и предсрочно? Примерно, остават ти още 20 години вноски, но заради инфлацията успяваш със заделяне на част от заплатата си (която нараства да речем 30-50 пъти в номинално отношение) си връщаш кредита за 1 година.

    Коментиран от #127

  • 124 123

    2 1 Отговор
    Иска им се да не паднат :)
  • 125 Бай Ганьо

    3 1 Отговор

    До коментар #122 от "Инвеститор":

    ще видиш когато цените станат по 300Е/м2! знаеш ли колко години го чакам това? все по-близо съм.
  • 126 ddd

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Дурхан":

    Ако кеша не го грози инфлация.или хипер инфлация?

    Коментиран от #128

  • 127 guest

    1 1 Отговор

    До коментар #123 от "Бизнесмен":

    а лихвите по кредитите споменаха ли ти колко бяха, към 300%? Тогава спечели само тоя който имаше валута. Това време си го спомням март 1997 много добре. Тогава и кредити даваха само на избрани. Заплатите, станаха 1-2 $. Няма как да са си изплатили кредитите следващият месец:))
  • 128 guest

    1 0 Отговор

    До коментар #126 от "ddd":

    Ако живееш в Расия, и си на рубли да. Там богатите си държат парите в долари. Ако живееш в ЕС, няма такава опасност. Ама какви глупости пишете, мислите си че банките и богатите в който е основният капитал, ще си обезценят активите и ще ви занулят кредитите, ама мислете малко. Точно обратното ще е, на тях роби им трябват, най добре с кредити които да изплащат вечно.
  • 129 Професор Василев

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "дфгдфхфйгх7978":

    Вярвай си
  • 130 123

    4 0 Отговор
    Хахахахахах само като прочетох че "нямаше надуване на цените, нямаше балон на пазара" ми става ясно колко обективни са тези анализатори. Никой със здрав мозък не вярва на цените на брокерите, надуват ги като балони на рожден ден. Не може да ми твърдят че цени от порядъка на 1200-1500 евро че и нагоре са обективни като много добре знаем че цената на строителството е около 800 евро. Или пък че двустаен 62 кв. м. до Пирогов в момента му искат 120 хил. евро, за тотален ремонт. Не балон, направо термофор надуват за да се пръсне по-трудно.
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 непознат

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дурхан":

    Ти нормален ли си бе?30-40 %,сигурно си сънувал човеко.Как ще падне имота 40%,процента?Някой го е взел пример за 100 000 евро,и сега трябва да ти го даде на 60 000евро?Защо да го продава ?Хората във София са въшливи от пари.Ф-ма ,която всички депутати купиха имоти във Изток,за 1 квадрат цената е по 3000 евро квадрат ,и всичко предварително изкупено.Това бедност ли е?Поне във София хората са пълни със пари.
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Орлин

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ю Кортес":

    Акции и инвестиционно злато

    Доста е тъпо да набиваш пари в тухли, особенно ако не е хубав имот

    Безсмислено е, не можеш ги извади после