Отидете към основна версия

2 923 21

Covid-19 - край на най-дългия период на икономически растеж в САЩ

  • сащ-
  • икономика-
  • доналд тръмп

Американската икономика се е свила с годишен темп от 4,8 процента през първото тримесечие на тази година

Снимка: Shutterstock

Американската икономика се е свила с годишен темп от 4,8 процента през първото тримесечие на тази година. Причината за най-големия срив от времето на Голямата депресия е блокирането на голяма част от страната заради разпространението на новия коронавирус.

Спадът слага край на най-дългия период на икономически растеж в американската история, продължил едно десетилетие.

В първите два месеца и половина показателите не будеха притеснения, но след като през март Covid-19 удари страната барове, ресторанти и магазини трябваше внезапно да затворят врати и десетки милиони американци се наложи да останат по домовете си в опит за намаляване разпространението на смъртоносния вирус.

Новите данни за брутния вътрешен продукт идват на фона на информации за над 26 милиона, които са подали заявления за помощ за безработица.

Според анкета на NPR-PBS Newshour-Marist половината от американците са се сблъскали с финансови предизвикателства следствие на пандемията.

50 процента казват, че те или представители на същото домакинство са останали без работа или с намалено работно време, заради коронавируса. Само преди месец 18 процента са посочили, че са били в подобна ситуация.

Пандемията оказва по-лошо влияние на тези, които са най-уязвимите - малцинствата, тези без висше образование и изкарващите по-малко от 50 хиляди долара на година.

Според същото проучване американците смятат, че техният губернатор върши по-добра работа от президента за справяне с коронавируса и икономиката.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.

Свързани новини