Отидете към основна версия

1 804 6

74% от гърците одобряват налагането на санкции

  • гърция-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • санкции

Мнозинството изразява резерви към отварянето на началните училища

Снимка: БГНЕС/ EPA

Гръцките граждани не крият безпокойството си от разпространението на коронавируса и по-конкретно от зачестилите напоследък събирания на големи групи на площади в страната, показва социологическо проучване на агенцията Опиниън пол (Opinion Poll), направено между 7 и 9 май, съобщи телевизия Скай, предаде Новини.бг.

74 процента от интервюираните заявяват, че се отнасят положително или по-скоро положително към налагането на санкции, които вече са обявени с цел прекратяване на струпването на хора. Мнозинството изразява резерви към отварянето на началните училища, като 77 процента са против приемането на подобно решение. 82 процента декларират доверие към действията на премиера Кириакос Мицотакис по време на кризата с пандемията от коронавирус, а позитивното отношение към представителя на министерството на здравеопазването за кризата Сотирис Циодрас достига до 88 процента.

Гръцките граждани обаче са разделени по отношение на очакванията от бъдещето с вируса. 38 процента заявяват, че са "оптимистични", а 28 процента - "слабо оптимистични". Популярността на премиера Мицотакис остава висока и в това проучване. Той получава одобрението на 69 процента, докато лидерът на основната опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас - 28 процента. В електоралните нагласи разликата между управляващата Нова демокрация и СИРИЗА е 23 процентни пункта. За Нова демокрация имат намерение да гласуват 44 процента от избирателите, а за СИРИЗА - 21 процента.

Следват Гръцката комунистическа партия с 5,5 процента, Движението за промяна с 4,9 процента, Гръцко решение с 4,4 процента и Мера25 с 3,3 процента. Гръцките граждани обаче декларират неудовлетвореност от мерките, предприети от правителството в икономическата сфера за преодоляване на последствията от пандемията върху страната. 39 процента не са доволни от мерките, докато 34 процента са "много" или "доста" доволни. 38 процента одобряват решението да бъде предоставено повече пространство по площади и тротоари на заведенията, за да се улесни спазването на мерките за безопасност.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини