Отидете към основна версия

6 838 15

Посочиха опасностите от популярна зърнена храна

  • житни култури-
  • зърнени култури-
  • семена-
  • варива-
  • елда

Колко и полезни да са зърнените култури, те могат да бъдат не особено подходящи за някои хора

Снимки: Shutterstock

Зърнено-житните култури са група културни растения от семейство Житни и днес те са използвани за осигуряване на значителна част от прехраната на човечеството. Тези култури се отглеждат в по-големи количества и са източник на повече хранителна енергия в световен мащаб от всяка друга група земеделски култури, пише zdrave.to.

Но се оказа, че зърнените култури не само насищат организма с полезни микроелементи и витамини, но също така могат да бъдат опасни за здравето.

Лекарите разказаха какво може да доведе до прекомерна консумация на каша от елда. Оказва се, че злоупотребата с елда може да причини редица опасни заболявания, а за някои хора това по принцип е противопоказано.

"Най-опасна е елдата за жени, чиято възраст надвишава 40-45 години, тъй като тялото им започва да губи способността бързо да усвоява калций.

А именно, тази зърнена култура забавя още повече този процес, което автоматично класифицира жените във възрастовата група с риск от остеопороза. Освен всичко останало, кашата от елда може да провокира процеса на разпадане на зъбите “, казват лекарите.

Изключителната предпазливост също трябва да се прояви от хора, които страдат от заболявания на стомашно-чревния тракт. Опасността от елда в този случай е, че тя може да причини стомашни спазми и други неприятни последици.

Тези, които страдат от бъбречна недостатъчност, хипертония, стомашна язва или диабет, лекарите препоръчват да ядат каша от елда не повече от 1-2 пъти месечно. Но тези, които очевидно са склонни към алергии, по принцип трябва да забравят за тази зърнена култура.

Според лекарите ако прекалите с консумацията на елда, докато се опитвате да отслабнете, може да бъде се появят странични ефекти като главоболие, апатия, загуба на сила и летаргия.

И все пак, не трябва напълно да се откажете от тази зърнена култура, тъй като този продукт е в състояние да защити организма от развитието на рак.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.

Свързани новини