9 Октомври, 2024 14:57 603 3

Добавете повече варива към храненето си, за да бъдете здрави

  • боб-
  • бобови култури-
  • варива-
  • леща-
  • нахут-
  • здраве-
  • полезно-
  • здравословно хранене

В бобовите култури се съдържат много минерали, фибри и витамини

Добавете повече варива към храненето си, за да бъдете здрави - 1
Снимки: Shutterstock

Добавете една или две чаши боб или бобови култури към ежедневната си диета и ще се възползвате от повече фибри и минерали, според проучване, представено на Конференцията и изложението за храни и хранене на Академията по хранене и диететика 2024 в Минеаполис, Минесота, във вторник.

„Това изследване подкрепя нарастващия брой доказателства, че консумацията на боб и бобови растения може да има многобройни ползи за хранителните вещества и общественото здраве“, казва Тим Макгрейви, главен изпълнителен директор на USA Pulses, в изявление.

Използвайки данни от Националното изследване на здравето и храненето от 2001 г. до 2018 г., учените моделират диети с и без добавяне на една или две чаши варива.

Добавете повече варива към храненето си, за да бъдете здрави

Те установиха, че възрастните, които ядат повече боб, леща и нахут, е по-вероятно да отговарят на препоръчителните насоки за хранителни вещества, които обикновено липсват в типичните диети в САЩ и Европа.

Тези хранителни вещества включват диетични фибри, калий, магнезий, желязо, фолат и холин.

„Това изследване ясно показва, че консумацията на варива е добра, но консумацията на повече е по-добра“, казва в изявление авторът на изследването Яни Папаниколау от Nutritional Strategies Inc.

Бобовите растения са отлични източници на фибри, фолат и калий и отлични източници на растителни протеини, които също така осигуряват желязо и цинк като другите протеинови храни.“

Хранителните фибри са важни за здравето на червата, за да подпомогнат преминаването на разградената храна през червата, както и за подхранване на полезните чревни бактерии и насърчаване на усвояването на хранителните вещества.

Калият е основен минерал, който помага за свиването на мускулите и спомага за регулирането на баланса на течностите и минералите в клетките на организма. Магнезият е основен минерал, участващ в стотици химични реакции в организма, който спомага за поддържането на сърдечната и мозъчната функция и контролира нивата на кръвната захар.

Желязото е от основно значение за здравето на кръвта, тъй като е ключов компонент на хемоглобина, който пренася кислорода от белите дробове до тъканите на тялото чрез кръвния поток.

Фолатът, или витамин В9, е важен за кръвта и за здравословния растеж и е от решаващо значение по време на бременността, за да поддържа здравословния растеж на бебето.

Холинът е хранителна съставка, понякога считана за почетен член на семейството на витамините от група В, която е важна за функцията на черния дроб, здравословното развитие на мозъка, нервната система и метаболизма.

Учените измерват цялостното качество на храненето на участниците в проучването, като използват индекса за здравословно хранене на Министерството на земеделието на САЩ за 2015 г. (HEI-2015).

Те установиха, че тези, които са консумирали една допълнителна порция боб, са получили 15% по-висока оценка по индекса HEI-2015, което показва по-добро качество на храненето, а две порции боб са свързани с 19% по-висока оценка в сравнение с типичната американска диета.

Същите учени преди това са установили, че консумацията на боб и бобови растения е свързана с намалени рискове от сърдечни заболявания, инсулт, диабет и рак - съответно с 24%, 20%, 23% и 6%.

Изследването е финансирано от Cannedbeans.org от името на Bush's Best и Коалицията за развитие на бобовите култури.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    2 0 Отговор
    Добавете бобови в менюто си, но не забравяйте да не палите открит огън в стаята.
    И е желатело да закупите за себе си и за близките си, противогази.
  • 2 Антон

    3 0 Отговор
    Добавих вариво - Русенско варено
  • 3 УдоМача

    1 0 Отговор
    А ако искате да увеличите драстично и пърделите, то добавете към боба кисело зеле и ряпа.