Отидете към основна версия

3 086 38

Нови 25 заразени с COVID-19

  • ген. венцислав мутафчийски-
  • заразени-
  • covid-19-
  • коронавирус

Изследваните проби общо у нас са 193 732, от които 85 435 са PCR

2585 са заразените с коронавирус у нас. Положителните проби за денонощие са 25. Това обяви началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на последния редовен брифинг на Щаба.

270 са заразените медицински лица. Излекувани са нови 116, а починал е само 1.

"Това е стотния ден от създаването на Щаба. Броят на брифингите, без извънредните и участието в други, е 129. Лабораториите в началото бяха 2, сега одобрените от МЗ са 32 лаборатории, а общият брой на лабораториите, които работят с коронавирус, са 143. Изследваните проби са 193 732, от които 85 435 са PCR. Всички останали страни отчитат общия брой на своите изследвания. ние казахме, че накрая ще обобщим резултатите - 27 677 са на един милион население", обясни Мутафчийски. 

3438 са положителните PCR теста. Това е почти 1000 бройки повече от заразените лица. Това е, защото има повторни проби. Болниците, лекували пациенти с коронавирус, са 77. 

"Бяхме подготвили обширно изложение с дейността на Щаба, но ние сме ви запознавали всеки ден с дейността ни. За това ще го направя сбито. Тенденциите, които се прогнозираха, се оправдаха. Говореше се за няколко пика. Знаете, че основната философия за управление на тази криза, с ограничен ресурс, да се поддържа ниска заболеваемост, за да може здравната система да се справи с всички предизвикателства. Което беше изпълнено. Разбира се, имаше и моменти, например болницата във Видин, която вече не можеше да приема болни", обясни Мутафчийски.

Такива проблеми, според него, са възникнали в болниците в Ямбол, Пазарджик и Сливен. 

"Повишена бройка на заболеваемост се наблюдаваше в началото на април месец. След това се забеляза пик на смъртността. Следващият момент, в който имаше повишена заболеваемост е в седмица 20-26 април. Тогава достигнахме най-голям брой новозаразени - 433 души. Дотогава бяхме стигали до 293 случая. За наша радост повече не достигнахме такъв пик. Закономерно след това имаше спадане. Откриха се много клъстери, които бяха туширани, но не можа да се предотврати повишената смъртност. В средата на май се регистрираха 18, а след това и 20 случая", разкри началникът на Щаба.

Според него в момента се наблюдава преплитане на кривите.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.

Свързани новини