Отидете към основна версия

3 914 41

Проф. Витанов: Ситуацията с COVID-19 в България никак не е добра

  • проф.николай витанов-
  • covid-19-
  • българия

''Ако искаме да се върнем на онова състояние, в което бяхме в началото на юни, трябва да спрем дифузното разпространение и да се върнем обратно по стълбата'', обясни математикът

Кадър: БНТ/Панорама, на снимката: проф. Николай Витанов

''Ситуацията никак не е добра. Има три етапа на развитие на тази пандемия - регулярен, хаотичен и турбулентен. Дълго време имахме по 50-80 случая. След като мерките спряха да се спазват, влязохме в хаотичния етап, възникват по-големи клъстери. Хаосът може да го контролираме, но влезем ли в турбулентен, ще стане неприятно. Може да се стигне до проблеми в здравната система''. Това каза проф. Николай Витанов, член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, в предаването ''Панорама'', което се се излъчва по БНТ.

Проф. Николай Витанов е математикът в НОЩ.

''Ако искаме да се върнем на онова състояние, в което бяхме в началото на юни, трябва да спрем дифузното разпространение и да се върнем обратно по стълбата. В момента сме на 150-170 случая на ден, а трябва да се върнем на 0-20'', обясни математикът.

Водещият Бойко Василев запита проф. Витанов "А ние яко ли ще измрем"?  (заради недопустимото изказване на ген. Венцислав Мутафчийски, че очаква да измрат много хора), като той му отговори така: "Всичко зависи от нас. Засега няма яко да умрем, въпросът е да тръгнем надолу".
 

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.

Свързани новини