Отидете към основна версия

3 131 9

Жилищният пазар се справи с коронавируса

  • жилища-
  • инвестиции-
  • ръст-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • европа

С 13% са нараснали инвестициите в сегмента

Снимка: Shutterstock

С 13% са се увеличили инвестициите в жилища през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата. 24% от всички реализирани имотни сделки в Европа са били с жилища. Повече са вложени само в офиси – 41%, сочат данните на анализ ка консултантската компания Knight Frank. В търговския сектор вложенията са 12%, а 5% от сделките са били със земеделски земи.

Инвестициите в жилищния сектор, който включва built-to-rent, студентски жилища и старчески домове, представлява 24% от общия обем инвестиции на Стария континент. Ръстът в капиталовложенията в сегмента се реализира на фона на свиване на пазара на търговски имоти.

Обемът на инвестиции в недвижими имоти продължава да нараства в цял свят. По данни на консултантската компания Preqin, Фондът за преки инвестиции разполага с над 338 млрд. USD неизразходвани средства за тези цели. За сравнение, през 2015 г. тази сума е била 236 млрд. USD.

„Традиционно по-голямата част от средствата се насочва в сектора на търговските имоти. Фокусът на внимание на повечето инвестиционни фондове ще попадне върху жилищата, включително жилищните комплекси и студентски общежития. Така обемът на вложения в жилищния сектор в цяла Европа расте с бързи темпове, подпомаган от структурните демографски промени и начина на живот. Урбанизацията, увеличаващите се възможности за трудоустрояване и застаряващото население – всички тези фактори, спомагат жилищният сегмент да става все по-привлекателен за инвеститорите”, коментират анализатори на Knight Frank.

Градското население расте с по-бързи темпове спрямо развитието на инфраструктурата. Също така се наблюдава и недостиг на жилища. За много инвеститори се разкрива невероятна възможност: в частност по всичко личи, че жилищният сегмент преживя пандемията от коронавируса и то доста добре, особено в сравнение с други сегменти от пазара на недвижими имоти.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини