Отидете към основна версия

14 645 45

Три причини защо жилищата у нас не поевтиняха

  • жилища-
  • българия-
  • цени

Цените ще останат стабилни поне до края на 2020 година

Снимка: М. Богданова ©

Цените на недвижимите имоти, в частност на жилищата, не поевтиняха, противно на прогнозите на мнозина, че с идването на пандемията ще се повтори сценария от 2008 г. Основните две разлики между това, което се случи преди 12 години и днес са бързината, с която дойде кризата (днес тя е много по-бърза спрямо ситуацията от 2008-а) и липсата на имотен балон (преди 12 години цените на много световни пазари на имотите бяха достигнали нелогично високи нива).

Въпросът защо жилищата не поевтиняват поне малко остава. Причините за това са много, но трите най-важни са:

1. Исторически ниските лихви.

Несъмнено цената на ипотечния заем днес е изключително ниска. Докога ще продължи това, имайки предвид нестабилната икономическа обстановка в цял свят е трудно да се предвиди. Именно и поради това хората, желаещи да си купят имот с банков заем, бързат да го направят.

2. Предлагането надвишава търсенето.

Все още на пазара няма достатъчно количество качествени имоти на „достъпни цени”. Респективно не се оказва силен натиск върху цените. Също така към този момент е нисък и делът на хората, които изплащат жилищен кредит, финансите са им намалели в резултат на пандемията от коронавируса и са решили да продадат жилището си. Другите, които са придобили имот с лични средства, не виждат смисъл да се разделят с него при положение, че цените не падат.

3. Не е налице инвестиционна алтернатива.

По традиция влагането на спестените средства в покупката на жилище или къща остава най-сигурното за българина. Придобиването на имот именно сега, когато е налице висока несигурност в икономическо отношение и то не само у нас, но и в целия свят, плюс ниска възрвъщаемост, ако парите се вложат на депозит в банката или ниската възвръщаемост от инвестиции в акции, правят покупката на недвижимост още по-логична.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 26 гласа.

Свързани новини