Според експерти пенливото вино, и по-специално шампанското, има ценни свойства. То съдържа полифеноли, които пречат на образуването на пептиди в мозъка. Именно тези невротоксични протеини причиняват деменция, обяснява лекарят, цитиран от zdrave.to.
Пиенето на розе и червени пенливи вина в умерено количество забавя стареенето. Червеното грозде и съдържащите се в семената им вещества се използват широко в медицината като антиоксиданти, които регенерират тялото.
Пенливите вина имат положителен ефект върху сърцето, подобряват състоянието на кожата и намаляват количеството на "лошия" холестерол.
Шампанското е богато на растителни флавоноиди, които могат да помогнат за намаляване на натрупването на плаки и холестерол. Той помага да се намали интензивността на процеса на атеросклероза, допълва Смолова.
Лекарката предупреждава, че здравословната доза е 50 грама вино на ден. С шампанското трябва да бъдете внимателни - поради съдържанието на въглероден диоксид напитката се абсорбира по-бързо в кръвта и интоксикацията настъпва по-бързо.
Експертът отбеляза и отрицателното въздействие на шампанското върху репродуктивните функции и черния дроб. Напитката повишава киселинността на стомаха, така че ако имате проблеми с храносмилателната система, по-добре е да я откажете.
„Максималното допустимо количество не трябва да надвишава една чаша на ден“, подчерта диетологът.