Кръвта е най-важният компонент в нашия организъм. Основната ѝ функция е да доставя определени вещества (напр. кислород, глюкоза) до другите тъкани и органи, както и да пренася отпадни метаболитни продукти до местата за тяхното изхвърляне от организма.
Казано по друг начин, цялостното функциониране на организма до много голяма степен зависи от чистотата на кръвта, която циркулира в него. Колкото по-малко токсини има в кръвта, толкова по-силни, здрави и изпълнени с енергия ще сме.
Ето защо всеки човек иска да научи как да прочисти кръвта си. Предлагаме ви един лесен начин, като основна роля в него играе цвеклото, пише zdrave.to.
Цвеклото е изключително полезен зеленчук, богат на различни микро и макроелементи. Той се използва широко в готвенето, медицината и има многобройни приложения. Това разказва специалистът по хранене Екатерина Зажицкая.
Сокът от цвекло се използва за лечение и профилактика на заболявания, свързани с черния дроб, бъбреците, жлъчния мехур и лимфната система. Пиенето на сок от цвекло помага много добре да се изчисти кръвта.
Прясно изцеденият сок от цвекло съдържа много желязо, което е необходимо за:
- предотвратяването на анемия;
- повишаването на кръвната глюкоза;
- нормализирането кръвното и вътречерепното налягане.
Сокът от цвекло има много благоприятен ефект върху състоянието на кожата. Благодарение на него релефът се изравнява и тенът се подобрява.
Също така сокът от цвекло има благоприятен ефект върху имунната система и помага на тялото да се възстанови по-бързо след заболяване.
Когато приемате прясно цвекло се произвежда серотонин, който има положителен ефект върху психоемоционалното състояние на човек и помага да се отървете от безсънието.
Напитката съдържа много йод и е необходима за профилактика и лечение на заболявания, свързани с щитовидната жлеза и цялата ендокринна система.
Поради съдържанието на диетични нитрати, които се превръщат в азотен оксид, тази напитка допринася за:
- вазодилатация (процес на разширяване на кръвоносните съдове)
- подобрява притока на кръв
- намалява налягането и повишава ефективността на всяка физическа активност.
А също така, бетаинът, който се намира в цвеклото, помага на тялото да усвои по-добре протеините, което е толкова важно за поддържане на мускулния тонус.
Още няколко очевидни предимства на сока от цвекло са свързани с подобряване на метаболизма и храносмилането като цяло и по-ниските нива на холестерол.
За тези, които не харесват напитката, може да добавят към нея сок от портокал или моркови в съотношение 1/4.
Но е важно да се отбележи, че сокът от цвекло е противопоказен при: уролитиаза и ниско кръвно налягане и висока кръвна захар.
Според фитнес треньора и хранителен консултант Тома Шигонцева, задължително е да престои сокът от цвекло за 2-3 часа в хладилника, преди да бъде изпит.
Вредите от сок от цвекло
Когато използвате сок от цвекло, трябва да се консултирате с лекар, тъй като са възможни алергични реакции. Затова въвеждането на този продукт трябва да се извършва с повишено внимание.
Освен това сокът от цвекло е противопоказен за хора с непоносимост към цвекло, хипотензия, хора със заболявания на дванадесетопръстника и стомаха.
Как да си направим сок от цвекло у дома
За да може сокът от цвекло да бъде висококачествен и максимално полезен, трябва отговорно да изберете продуктите за направата му.
Доброто цвекло трябва да е твърдо, с цвят бордо, червено или лилаво. Плодовете трябва да са с диаметър до 12 см. Когато се нарязва, не трябва да има петна от бяло и черно, тъй като това е признак на разваляне. А наличието на зелени издънки показва младостта на зеленчука, а оттам и неговата сочност. Преди употреба продуктът трябва да бъде добре измит и обелен.
За да не се разваля бързо сокът и да не губи полезните си свойства, той се оставя в хладилника, където трябва да се утаи. Свойствата му набират максимална сила в този момент.
Времето за съхранение обаче не трябва да надвишава 12 часа.
Рецепта за сок от цвекло
За да направите сока, се нуждаете от 1 средно цвекло.
Преди да направите сока, изплакнете добре кореновата култура, обелете я. Нарежете на средни парчета и потопете в сокоизстисквачка.
След това поставете прясно изцедения сок в хладилник за 2-3 часа, за да се охлади, след което ароматният сок от цвекло е готов за употреба.