Отидете към основна версия

4 437 14

Червеното вино пази от Алцхаймер и Паркинсон

  • вино-
  • болест-
  • заболяване-
  • алцхаймер-
  • паркинсон

Редовната консумация с мярка предпазва от невродегенеративни заболявания

Снимка: shutterstock

Червеното вино има способността да предпазва от болести на Алцхаймер и Паркинсон, пише сп. "Frontiers In Nutrition", позовавайки се на резултатите от международно проучване, предава life.dir.bg.

Специалисти от Испания, САЩ и Великобритания са констатирали в изследване, че редовната консумация на популярната алкохолна напитка намалява риска от възникване на невродегенеративни заболявания.

Според учените червеното вино съдържа компоненти, които, преминавайки през червата, образуват специални киселини, предпазващи невроните от вредни вещества. По този начин въпросните компоненти помагат да се предотврати увреждането на клетките, пряко свързано с развитието на невродегенеративни заболявания, пише БТА.

В хода на изследването специалистите са установили, че най-активната винена киселина е 3,4-дихидроксифенилоцетната киселина. Тя е в състояние да защити клетките както в ниска, така и във висока концентрация.

Учените обясняват, че съдържащите се във виното вещества забавят процесите на разрушаване на клетките и са отлична профилактика срещу болести като Алцхаймер и Паркинсон.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини