Оризът осигурява бърза и незабавна енергия, регулира и подобрява работата на червата, стабилизира нивата на захар в кръвта и забавя процеса на стареене.
Наред с всичко казано до момента, това не е достатъчно изчерпателно. Оризът е основен източник на витамин В1. Той е основна храна в много кухни по света. Той е важна култура за повече от половината от световното население.
Вижте какви са ползите от консумацията на ориз:
Оризът е богат на въглехидрати. Той работи като гориво за тялото и допринася правилната работа на мозъка. Въглехидратите са от съществено значение за метаболизма в организма и се превръщат във функционална, полезна енергия.
2. Предотвратява затлъстяването
Яденето на ориз е изключително здравословно, защото в него няма вредни мазнини, натрий и холестерол. Това го прави съществена част от балансираната диета.
3. Полезен е за белите дробове.
Оизовата отвара се използва за лечението на бронхит и бронхиална астма.
4. Влияе добре върху стомаха и червата.
Оризовата отвара спира диарията, а сварен в прясно мляко, пречиства червата. Оризът, сварен с малко масло, е много полезен за стомаха.
5. Контролира кръвното налягане
Оризът е с ниско съдържание на натрий. Това го превръща в една от най-добрите храни за хора с високо кръвно налягане и хипертония.
6. Предотвратява ракови образувания
Пълнозърнестият ориз, както и кафявия са богати на неразтворими фибри. Последните могат да предпазят от различни видове рак. Неразтворимите фибри са жизненоважни за протектор на организма при метастазирането на ракови клетки.