Отидете към основна версия

13 318 29

Цените на имотите растат, въпреки пандемията

  • германия-
  • цени-
  • имоти

Не е ясно обаче колко дълго това ще продължи, казват експерти. Някои сектори вече са тежко засегнати.

Офисите са празни, фирмите фалират, все повече собственици на имоти се притесняват за кредитите си. Всичко това предполага спад в цените на имотите, но индустрията отчита точно обратното. Експерти, които наблюдават развитието на пазара, отбелязват, че пазарът на недвижими имоти се противопоставя успешно на последиците от пандемията - поне засега.

През второто тримесечие на годината, след като пандемията принуди училищата и магазините да затворят, а служителите да работят от вкъщи, цените на частните имоти се повишиха с 6,8% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Жилищните сгради станаха с 5,2% по-скъпи, а офис сградите - с 6,3%. Само търговските обекти поевтиняха с 1,3 процента, тъй като търсенето сериозно намаля.

Търси се дом и офис в едно

"В момента търсенето на апартаменти е на същото ниво като отпреди избухването на епидемията", казва Кристиан Балетсхофер, директор на компания за недвижими имоти. Клиентите търсят повече пространство, за да "не се налага превръщането на кухненската маса в офис".

"От началото на корона кризата се засилиха някои тенденции, които бяха започнали преди това: развитието на цените на имотите в града е в застой, докато цените в предградията продължават да нарастват", обяснява Марион Пейингхаус, експерт по управление на имоти. В миналото хората са предпочитали да живеят близо до работа, днес предпочитат да работят близо до дома си.

"За избора, къде да се установим, стават все по-важни фактори като защитата на климата, късите разстояния, качеството на въздуха и възможността за работа от вкъщи", казва още Пейингхаус. Не на последно място заради коронавируса много корпорации разбраха, че трябва да са по-близко до служителите си - в буквалния смисъл на думата. Въз основа на примери от Азия и Франция, в Германия все повече нараства тенденцията за изграждане на т.нар. "градски села", които представляват смесени жилищни и офис сгради в покрайнините на големите градове.

Хората продължават да инвестират в имоти

Същевременно недвижимите имоти остават предпочита опция за инвестиции, защото хората вярват, че възвръщаемостта е гарантирана и независимо дали е в криза или не, търсенето все още е значително по-голямо от предлагането. Това се отнася и за парцелите, казва Андреас Тойбер, председател на работна група на експертите в областта: "Коронакризата не повлиява на цените на парцелите. Въпреки това всеки, който смята, че кризата няма да окаже влияние върху цените на имотите, не мисли в перспектива", смята Тойбер. На първо място тенденцията зависи от това как ще продължи да се развива пандемията, на второ - никой не знае колко офис сгради ще са необходими след нейния край. Освен това банките все още отлагат вноските по кредитите.

Ако в хода на пандемията държавните помощи, в това число съкратеният работен ден (Kurzarbeit), не предотвратят нарастването на безработицата, разликата между търсенето и предлагането може да се свие и цените да паднат. При такъв сценарий по малко потенциални купувачи ще имат пари да инвестират в апартаменти, но повече хора ще трябва спешно да продават имотите си.

Хотелиерският бранш и търговията са
засегнати тежко от пандемията

Хотелиерите и търговците на дребно отдавна изпитаха тежките последици, от които останалата част от имотния пазар засега изглежда пощадена. В този сегмент на индустрията "наемателите трябва да се борят със значителни проблеми. Наблюдават се фалити, особено в сектора на търговията на дребно, а инвестиционният пазар се срина и в двата бранша. Ще отнеме години хотелите отново да реализират печалба", казва Виктор Столтенбург, управляващ директор на брокерска агенция.

Според прогнозите, в бъдеще хората ще прекарват до една трета от работното си време вкъщи. Проучване сред студенти показва, че за тях социалните контакти и креативността, която се поражда сред колеги, остават важни. Традиционните работни места обаче вече не са толкова популярни заради страха от заразяване. Ако хората все пак трябва да работят в офис, условията на работа, които включват добро качество на въздуха, по-големи площи и високоскоростен интернет, са от първостепенно значение.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.

Свързани новини

  • Имотният бум продължава

    Жилищният бум в Германия продължава и то в момент, в който икономиката на страната се възстановява от рецесия, предизвикана от пандемията от коронавир ...
    25.11.2020
    7 745
    16