Отидете към основна версия

3 109 74

Д-р Пенков: Още сме далеч от колективен имунитет

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • д-р бойко пенков

България е на второ място по заболеваемост с COVID на Балканите

Под 15% е постигнатият имунитет в ЕС, което ни прави далеч от колективния имунитет. Подем на вируса има при учениците в гимназиален курс. Над 2000 са заразените медици, 5% от общия брой потвърдени случаи, каза още зам.-министърът.

Това призна заместник - министърът на здравеопазването Бойко Пенков на редовния брифинг за пандемията в Министерски съвет. В последните дни имаме 102% нарастване на средноседмичния брой заразени. Наблюдава се ежедневен положителен прираст. На 21-во място сме по заболяемост в ЕС, но на второ място на Балканите, обяви Пенков на днешния брифинг за COVID-19.

Смъртността също нараства, само за последната седмица има ръст от 50%. Най-голямо нарастване има при хората на 70-79 г., следвани от 60-69 г. и групата 80-89 г. Най-висок леталитет има при лицата над 90 г. - над 30% фатален изход.

С една трета ежеседмично нараства броят на хоспитализациите, а от интензивни грижи се нуждаят 7% от болните. Доста сигнали постъпваха през тези две седмици за проблеми и трудности при приемане в лечебни заведения. РЗИ реагираха своевременно и със свои заповеди разпоредиха увеличаване на легловия фонд, обяви Пенков.

Днешният брифинг за ситуацията с коронавируса ще бъде с променен състав заради поставените под карантина обичайни участници. Вместо министъра на здравеопазването ще се включи неговият заместник Бойко Пенков. Вместо подалия оставка Данчо Пенчев, от столичната РЗИ ще участва временно заместващият го Илонка Маева. В отсъствието на доц. Ангел Кунчев, оперативният щаб ще бъде представен от директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Ще участват и директорите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" и УМБАЛ „Александровска" проф. Асен Балтов и проф. Борис Богов.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.

Свързани новини