Отидете към основна версия

5 780 24

Забраняват се солта и алкохола при зараза с коронавирус

  • сол-
  • алкохол-
  • полезно-
  • коронавирус-
  • ковид-
  • кръвоносна система

Коронавирусът атакува кръвоносната система

Снимка: Shutterstock

Хората, заразени с коронавирус, трябва да ограничат количеството солена храна в менюто си, както и да се откажат от алкохола. Лекарят-терапевт Филип Кузменко заяви пред радио „Спутник” защо това е жизненоважно, пише БГНЕС.

Поддържането на правилния водно-солеви баланс в организма е задължителна част от лечението на пациенти с коронавирус. В болниците лекарите следят това, но вкъщи хората трябва внимателно да избират какво да ядат и пият по докато се лекуват, припомни Кузменко. Според него хората на домашно лечение трябва забравят за солените храни и алкохолните напитки.

„Ако, не дай Боже, се разболеете след заразяване с коронавирус, тогава трябва да поддържате водно-солевия баланс в тялото си. Трябва да избягвате солени храни. Не можете да ядете много осолена риба, мариновани краставици и туршии. Вместо това трябва да пиете повече вода. Също така - и това е най-важното - е необходимо да се ограничи употребата на алкохол, тъй като той допринася за дехидратация на тялото", каза лекарят.

В допълнение към дехидратацията, солените храни също правят кръвта по-плътна, което е вредно в състояние на инфектиране с коронавируса.

„Солената храна не помага на кръвта ви да бъде по-рядка. Солените храни помагат тя да стане по-плътна, по-наситена. Солта изтегля течния компонент в тъканта и в самите кръвоносни съдове. Косвено това може да повлияе утежняващо, ако човек се лекува след усложнения при заразяване с COVID-19”, заключи Кузменко.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.

Свързани новини